Újabb csavar az E-Star vergődésében

Vágólapra másolva!
Az E-Star lengyel leánycége, az E-Star Polska megvásárolta azt a követeléscsomagot, amelyet korábban a Raiffeisen bank értékesített egy ismeretlen követeléskezelő cégnek. A szerda este közzétett bejelentés szerint ez az egyetlen fedezett tartozása az E-Starnak, így a csődegyezség felé vezető út a lépésnek köszönhetően leegyszerűsödhet. Mivel a fedezett tartozások tulajdonosa vélhetően a csődegyezség mellett fog szavazni, a cég túléléséhez már "csak" a fedezetlen tartozások tulajdonosainál kell többségbe kerülniük az egyezség pártfogóinak. 
Vágólapra másolva!

Az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. "cs.a." bejelentette, hogy a társaság leányvállalata, az E-Star Polska megvásárolta azt a 760 millió forint értékű követeléscsomagot, amelyet korábban a Raiffeisen Bank követelt a társaságtól. A Raiffeisen Bank még januárban bejelentette, hogy egy követeléskezelő cégnek értékesítette a követelést. Az E-Star Polska vélhetően ettől az ismeretlen követeléskezelőtől vette át a tartozást 310 millió forintért cserébe, azaz az eredeti összeghez képest nagyjából 59 százalékos diszkont áron.

A bejelentésből az is kiderül, hogy ezzel a teljes fedezett tartozásállomány cégcsoporton belülre került, így a következő csődegyezségi tárgyaláson vélhetően a nem biztosított tartozások tulajdonosai fognak dönteni. Amennyiben sikerül többségbe kerülniük a csődegyezséget pártolóknak, az E-Star a reorganizációs terv mentén megpróbálhat kimenekülni a szorult helyzetéből. Brókerkörökből származó információink szerint azonban az intézményi kötvénytulajdonosok (egy korábbi Soós Csaba interjú szerint két intézményről lehet szó) nem hajlandóak lenyelni a nekik szánt óriási bukót, ezért a végsőkig kitartanak majd és nem fognak támogatni egy olyan reorganizációs tervet, amelyik a korábban elutasított reorganizációs tervhez hasonlóan hátrányosan érintenék a nem biztosított hitelezőket.

Mint ismert, az első csődegyezségi tárgyalás során a hitelezők nem fogadták el a társaság által ajánlott reorganizációs tervet. A korábbi tervek alapján a nem biztosított hitelezők felé fennálló tartozásokat (az eredeti követelések 45,8 százalékát) 15 részletben, 2013 december 31-étől kezdve mindig a soron következő év utolsó napján fizetné ki az E-Star. Ez a reorganizációs terv viszont nem tartalmazta azt a korábbi tőkeemelési tervet, amelyet az intézményi kötvényesek javasoltak.

Idén január folyamán az E-Star ESCO által a kötvényesektől visszavásárolt kötvények egy ismeretlen harmadik félhez kerültek. Ez annyit jelent, hogy a csődegyezségi tárgyaláson már nem mint cégcsoporton belüli tartozások, hanem mint normál tartozások fognak szavazni és ezáltal nem 25 százalékos súllyal, hanem 100 százalékos szavazati aránnyal kerülnek számításba.

Nem lehet pontosan tudni, hogy milyenek most az erőviszonyok, de elég gyanúsnak tűnnek az utóbbi időben bejelentett tartozás átvételi tranzakciók. Nem zárható ki, hogy a háttérben komoly matekozás zajlik és a soron következő második csődegyezségi tárgyaláson már a támogatók kerülnek túlsúlyba.

Ebben az esetben viszont vélhetően nem fognak szó nélkül elmenni az eset mellett azok a hitelezők, akik az egyezség ellen voltak. Az utóbbi idők gyanús tranazkciói kapcsán ugyanis könnyen lehet, hogy felmerül a csődbűntett gyanúja is (ez már korábban, a csődegyezségi tárgyalás kapcsán felmerült). A kép tehát valamelyest tisztult ugyan, de véleményünk szerint még így is távol vagyunk a megállapodástól, és amíg a menedzsment nem áll elő egy újabb reorganizációs tervvel, addig a köd még biztosan nem fog felszállni.

Mi az a csődbűntett?

A hatályos jogszabályok szerint az, aki a gazdasági tevékenysége körében bekövetkezett fizetésképtelensége esetén a Büntető Törvénykönyvben meghatározott különböző elkövetési magatartásokkal a hitelezők kielégítését részben vagy egészben azáltal hiúsítja meg, hogy a fizetésképtelenné válást vagy annak látszatát előidézi, bűncselekményt követ el.



E-Star

Forrás: [origo]