Szélnek eresztik a nagy bányacég vezetőjét

Vágólapra másolva!
A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva lényegesen gyengébb félévről számolt be a világ legnagyobb bányacége, a BHP Billiton. A rossz teljesítmény egyenesen a vezérigazgató székébe kerül, hiszen május elejétől másik menedzser veszi át a vállalat irányítását. Úgy tűnik, hogy az akvizíciós fronton aktív bányaipari vezetők kora leáldozott. A részvény nem reagált jól a bejelentésekre, 2,6 százalékos mínuszban mozog a papír, bár a napi mélypontról sikerült némileg felállnia.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év azonos időszakához képest lényegesen gyengébb félévről számolt be a BHP Billiton. Az egy részvényre jutó profit közel 43 százalékot zsugorodott, míg az árbevétel 14,1 százalékot esett vissza. A társaság eredménye az elmúlt 10 évben a legnagyobb mértékű zuhanását mutatta be.

A bányászóriás 3 milliárd dollár értékben értékvesztési leírást is végrehajtott az alumínium és nikkel divíziójában, mely szintén negatív tényezőként hatott.

Forrás: [origo]

A világ legnagyobb bányacége ráadásul az elemzői konszenzushoz képest is csalódást okozott, bár a szakértők is komoly visszaesésre számítottak.

Forrás: [origo]

A BHP Billiton a jelentést követően bejelentette, hogy a jelenlegi vezérigazgatót, Marius Klopperst Andrew Mackenzie váltja, aki a réz divíziót vezette. A társaság bízik abban, hogy az új vezető a cég megerősítésére fókuszál majd nagyobb akvizíciók helyett. Mint ismeretes előző hónapban a BHP legnagyobb versenytársa, a Rio Tinto is vezércserét jelentett be, aki rossz időben végrehajtott felvásárlások miatt mondott le posztjáról.

A Morningstar elemzője a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy pozitív fogadtatást vár a piactól az új vezért illetően, mivel a Mackenzie komoly tapasztalattal rendelkezik az olaj- és gáziparban, hiszen a BP-nél dolgozott 22 éven keresztül, ahonnan a BHP-hez igazolt át.

A BHP Billiton nyomott árakra számít a nyersanyagpiacon, mivel néhány új, olcsón működő bánya költségelőnye miatt nagyobb lehet az árverseny. A következő 12 hónap során viszont bízik a menedzsment a kereslet növekedésében.

A társaság apró pozitív meglepetéssel is előrukkult, 3,6 százalékkal megemeli a cég az osztalékfizetést 57 centre, miközben a Bloomberg által megkérdezett elemzők csak 56 centet vártak.

A részvény 2,6 százalékos mínuszban mozog, de napon belül némi erősödést lehet látni.

BHP Billiton napi grafikon (London)

Forrás: [origo]