Új szelek fújnak az olaj piacán

Vágólapra másolva!
Némileg csökkentette a kőolajkeresletre vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Energia Ügynökség februári riportjában. Az elemzés érdekes következtetésre jut, a szervezet szerint ugyanis a Brent típusú kőolaj ára és az OPEC országok kapacitása közötti kapcsolat megszakadni látszik. Az egyre jelentősebb kitermelés az Egyesült Államokban oda vezet, hogy például egy újabb iráni kínálati sokknak már nem lesz jelentős árfelhajtó hatása, szemben a múltbeli tapasztalatokkal.
Vágólapra másolva!

Lefelé módosította az olajkeresletre vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA), februári havi riportjában. A párizsi székhelyű intézet csak minimális mértékben, 90 ezer hordóval csökkentette napi olajkereslet prognózisát, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben tapasztalható keresletnövekedés kérészéletű lehet. Szerintük inkább egyszeri tényezők okozzák az erős keresletet, és nem egy hosszú távon fenntartható trendről van szó.

A Nemzetközi Energia Ügynökség különösen a kínai kereslet év végi látványos növekedésével szemben szkeptikus, és úgy gondolja, hogy ez nem egy hosszú távon fenntartható tendencia. Úgy vélik, hogy a finomítói feldolgozás megemelkedése a készletek növekedésével járt együtt, ami később oda vezethet, hogy a végfogyasztói kereslet lanyhulásával visszaesik a finomítók kőolajigénye, mert elkezdik majd a felhalmozott készleteiket kitárazni.

Forrás: [origo]

Az Energia Ügynökség napi 840 ezer hordóra csökkentette a globális kereslet bővülésére vonatkozó prognózisát azt követően, hogy az IMF mérsékelte a globális GDP növekedési előrejelzéseit. Ezzel párhuzamosan január közepén a Világbank is visszavágta a világgazdaságra vonatkozó növekedési prognózisait. Eszerint csak 2,4 százalék lehet 2013-ban a világgazdaság bővülése, ami lényegesen alacsonyabb a júniusban prognosztizált 3 százaléknál. Ezen belül az USA 2,4 százalék helyett csupán 1,9 százalékkal, Japán 1,5 százalék helyett 0,8 százalékkal, az eurózóna 0,7 százalék helyett 0,1 százalékkal, míg Kína 8,6 százalék helyett csupán 8,4 százalékot nőhet.

Ezt megelőzően a negyedik negyedév során egyszer már csökkentette várakozásait az IEA mégpedig napi 210 ezer hordóval az USA és Szaúd-Arábia keresletének visszaesésére hivatkozva.

Mint köztudott, az Egyesült Államokban az új technológiák hatására egyre nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre nyersolaj és az ország egyre kevesebb külső behozatalra szorul. Sokan már azon morfondíroznak, hogy mikorra válhat önellátóvá az ország a kőolajellátás tekintetében.

A most publikált előrejelzés szerint a nem OPEC országok kitermelése napi 1 millió hordóval emelkedhet, köszönhetően elsősorban az észak-amerikai kitermelés felfutásának. Mindemellett azonban egyelőre az olajár továbbra is magas szinteken van, részben azért, mert az Egyesült Államok és Kína gazdasága is remek formában vannak és ezért erős a keresleti oldal.

Ezen kívül az sem elhanyagolható, hogy a világ legnagyobb olajkitermelő országai (OPEC) visszafogják termelésüket, mert nekik az olajár szintjének fenntartása az érdekük. Az OPEC országok kínálata januárban az utóbbi egy évben látott legalacsonyabb szintre süllyedt.

Forrás: [origo]

A geopolitikai feszültségek árfelhajtó hatása

Az IEA riportja azt is kiemeli, hogy a geopolitikai feszültségek továbbra is nyomás alatt tarthatják az olajárat, azonban a hatásuk visszafogottabb lehet. Az Irán elleni újabb szankciók például továbbra is korlátozhatják a piacra érkező iráni kőolaj mennyiségét. Tavaly év vége felé azonban azt lehetett látni, hogy a szankciók ellenére is képes volt az ország növelni kivitelét.

December folyamán 1,4 millió hordóra emelkedett Irán kőolajexportja, ami rekord magas szintnek számít az ország elleni szankciók tavaly nyári bevezetése óta. Januárban azonban újra napi 1 millió hordó alá esett vissza a kivitel, ami hozzájárult ahhoz, hogy az olajár tovább folytatta emelkedését.

Elemzők szerint ugyanakkor egyre kisebb jelentősége lesz a geopolitikai feszültségeknek mivel a nem-OPEC országok (főleg az USA) kapacitásainak növekedése miatt most már kevésbé okozna olajár sokkot egy jelentősebb OPEC ország termelésnek kiesése (szemben a korábbi tapasztalatokkal).

Forrás: [origo]

A KBC előrejelzése szerint emiatt a Brent típusú kőolaj ára közel maradhat a 100 dolláros szinthez, bár középtávon inkább csökkenésre számítanak az elemzők.