Vágólapra másolva!
A BUX jól kezdte a napot fél százalék körüli plusszal, azóta azonban vesztett lendületéből, így a kereskedési nap felénél tegnapi záróára körül mozog. Az OTP még tartja 1,5 százalék körüli emelkedését, ezzel segítve a magyar indexet, a MOL viszont már 1,3 százalékkal gyengül. Továbbra is a 296-os szint körül mozog a forint euróval szembeni jegyzése, habár 296,5-ről sikerült vissza kapaszkodnia.  Még mindig pozitívban állnak az európai piacok többsége, de úgy tűnik elfogyott a reggeli lendület. Az olasz kötvényaukción a kereslettel nem volt gond, a hozamok viszont jelentősen emelkedtek a választások által kiváltott nyugtalanság fokozódása következtében, de az olasz börze teljesítményére ez nem volt hatással.A határidős indexek alapján Amerikában sem látszik nyilvánvaló vételi kedv, bár jelenleg minimális pluszban mozognak a futures-ök. Ma egy fontosabb makroadat érkezik a tengerentúlról, mégpedig a függőben lévő lakásértékesítések száma.
Vágólapra másolva!

Az OTP tartja a budapesti parkettet

A BUX a jó kezdés után visszább vett a lendületből, aminek hátterében a MOL rossz teljesítménye áll, 1,4 százalék körül csökken a hazai olajpapír árfolyama. A régiós indexek közül ma a cseh börze az alulteljesítő, de csak halvány plusszok vannak Ausztriában és Lengyelországban is.

Forrás: [origo]

Az OTP már közel 1,5 százalékkal drágul, ezzel segítve a BUX teljesítményét. A többi blue-chip közül még a Magyar Telekom tartózkodik 0,5 százalék körüli pluszban. A két gyógyszerpapír is esik, az Egis már bőven a 19000 forintos szint alatt jár 18680 forinton, és a Richter is 35000 alatt 34650 forinton tartózkodik.

Forrás: [origo]

Ma reggel tette közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését a Masterplast. A társaság árbevétele 3,4 százalékkal növekedett éves alapon, elsősorban a nagyon erős októberi hónapnak köszönhetően, míg az eredménye néhány egyszeri tétel miatt elmaradt a tavalyi 600 ezer eurós veszteségtől is. A cég papírjai 0,6 százalékkal emelkednek.

Az E-Star részvényei 15 százalékkal ugrottak reggel. Tegnap este érkezett a bejelentés, hogy az E-Star ESCO kb. 100 millió forint összeget megfizetett azon tartozásából, amelyet bankhitel formájában korábban a Raiffeisen Bank Zrt. követelt tőle. A fentiekre tekintettel a Táraság kezesség jogcímén fennálló kötelezettsége ugyanekkora összeggel csökkent.

A PannErgy ma is 15 százalék körül emelkedik. Tegnapi hír, hogy az ONP Holdings vásárolta meg a Lazarus kényszerlikvidált PannErgy részvényeit. Az új tulajdonos Albrect Ottó érdekeltségi körébe tartozik, ugyanakkor az ONP nem ismeretlen befektető a PannErgy számára, hiszen a geotermikus leányban már most is rendelkezik részesedéssel. Az ONP a vétellel 12,51% tulajdoni részesedést és 14,38% szavazati jogot megtestesítő részesedést szerzett a PannErgyben.

Továbbra is a 296-os szint körül mozog a forint euróval szembeni jegyzése, amivel egyhavi mélypontját érte el a hazai deviza, habár 296,5-ről sikerült visszakapaszkodnia, jelenleg 296-os szint körül ingadozik a jegyzés. A gyengülés hátterében talán a pénteki új jegybankelnök kinevezés miatti félelmek állhatnak. A forint/dollár keresztárfolyam 226,1-nél, míg a svájci frankkal szembeni jegyzés 242,8-nál jár.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Elfogyott a lendület Európában

A vezető nyugat-európai indexek a kereskedés felénél már nem állnak túl jól, úgy tűnik elfogyott a reggel látott törékeny vételi kedv. A milánói tőzsde egyelőre még minimális pluszban van, az olasz kötvényaukción látott jelentős hozamemelkedés miatt sem esett komolyabbat.

Forrás: [origo]

4 milliárd euró értékben adtak el 10 éves lejáratú papírokat, és 2,5 milliárd euró értékben 2017-es lejáratú kötvényeket. Ezzel a tervezettnek megfelelő mennyiségű forrást tudtak bevonni. Az átlaghozam a 2023-ban lejáró kötvény esetében 4,83 százalékon, a 2017-ben lejáró esetében 3,59 százalékon alakult. Az aukciós hozamok ezzel nagyobbat ugrottak, részben a másodpiaci hozamok emelkedése miatt. Az előző, januári aukción a hasonló lejáratú papírok aukciós hozama 4,17, illetve 2,94 százalékon alakult.

Forrás: [origo]

Olaszországhoz kapcsolódó hír, hogy a Moody's kilátásba helyezte az ország újbóli leminősítését a választások után kialakult politikai patthelyzet miatt. Az ország jelenlegi besorolása "Baa2" negatív kilátásokkal, ezzel két szintre van a bóvli kategóriától.

Felröppentek olyan pletykák is, hogy az olasz pénzügyi felügyelet fontolóra veheti, hogy short-tilalmat vezet be, hogy elkerüljék az olyan hatalmas zuhanásokat, mint amilyen kedden sújtotta a milánói parkettet. Azt azonban látni kell, hogy az ilyen tiltások bevezetésének nem sok eredménye szokott lenni, kevéssé támogatja a részvényárfolyamot, viszont a likviditásra negatív hatással van.

Már 7,5 százalékkal ugrott az Airbust is gyártó francia EADS társaság papírja a kedvező jelentés hatására. A társaság üzemi eredménye a 2011-es 1,8 milliárd euróról 3 milliárd euróra emelkedett 2012-ben, ami bőven meghaladja a 2,57 milliárd eurós elemzői konszenzust. Az árbevétel alakulása is rendkívül pozitív lett, 15 százalékot emelkedett a tavalyi évhez képest.

9,9 százalékkal emelkedett az Anheuser-Busch InBev utolsó negyedéves profitja az előző évihez képest, de az 1,76 milliárd dollár elmaradt némileg az 1,92 milliárd dolláros várakozástól. A 4,39 milliárd dolláros EBITBA meghaladta a 4,36 milliárd dolláros elemzői várakozásokat, valamint az árbevétel területén is 8,8 százalékos organikus növekedést tudtak elérni, szemben az elemzői konszenzusban szereplő 6,2 százalékos bővüléssel. A cég 1,7 eurós osztalék fizetését tervezi részvényenként, miközben a Bloomberg konszenzusban 1,5 euró szerepel. A cég részvényei 0,2 százalék körül csökkennek a reggeli órákban.

Németországban szeretné fokozni palagáz kutatását a BASF vegyipari vállalat. A társaság kiemelte, hogy rendkívül fontos lenne, hogy az eurózóna politikusai ne rontsák a térség versenyképességét a magas energiaköltségekkel. A legnagyobb riválisoknak számító DuPont és Dow Chemical az USA-ban a palagáz forradalom révén megjelenő olcsó gáz miatt alacsonyabb költségekkel tud tevékenykedni, mint a BASF. A papír árfolyama jelenleg 1,09 százalékkal csökken.

A határidős indexek alapján Amerikában sem látszik nyilvánvaló vételi kedv, bár jelenleg minimális pluszban mozognak a futures-ök. Ma egy fontosabb makroadat érkezik a tengerentúlról, mégpedig a függőben lévő lakásértékesítések száma.