Tovább kell esnie a cukor árának

Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy az elmúlt két évben közel 40 százalékot esett a cukor árfolyama a piacokon, további 15 százalékos esésnek kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy az etanol gyártáshoz használják a nyersanyagot.
Vágólapra másolva!

Hiába zuhant az elmúlt két év során nagyjából 40 százalékot a cukor árfolyama a határidős piacokon, még további 15 százalékos esésnek kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy a feldolgozókat etanol előállítására ösztönözzék.

A brazil kormány az infláció megfékezése érdekében az üzemanyag piacon beavatkozott, ami miatt az etanol iránti kereslet drasztikusan visszaesett, az pedig a cukor árfolyamára is negatívan hatott. Az árszabályozás miatt a jelenlegi áron már nem képes versenyezni a hagyományos üzemanyaggal az etanol Brazíliában.

Brazília a legnagyobb etanol felhasználó, ahol rendkívül magas azon autók aránya, melyek képesek bio és hagyományos üzemanyaggal is futni. Az etanol árának a benzin árához viszonyítva mintegy 30 százalékkal kell kevesebbnek lennie, hogy megérje az előbbit tankolni az autókba.

Az előző héten a brazil kormány üzemanyagár-emelést jelentett be, ami Jonathan Drak szingapúri trader szerint nem elég ahhoz, hogy az etanol iránti keresletet felpörgesse, főként azért, mert idén már nem valószínű a további áremelés. Összességében emiatt akár nyomás helyeződhet a cukor árfolyamára.

Cukor árfolyama (font/cent)

Forrás: [origo]