Elszomorító makroadatok után eladói nyomás alatt Európa

Vágólapra másolva!
Továbbra is adják a részvényeket a hazai tőzsdén a sokkoló GDP-adat után, a BUX a főbb papírok esésének következtében 1 százalék feletti mínuszban tartózkodik. Az OTP és az Egis korrigálni kezdte tegnapi nagyobb menetelését, de a többi blue-chip is mínuszban mocorog. A forint szintén gyengülni kezdett a főbb devizákkal szemben a gyenge makroadat következtében, és a sikeres ÁKK aukció sem tud rajta segíteni.Európában szintén a gazdaság vártnál nagyobb visszaeséséről árulkodó makroadatokat tettek közzé, minek következtében lefelé vették az irányt a főbb részvényindexek. Amerikában viszont emelkedéssel indulhat a nap, és a benchmarkok újabb csúcsaik felé indulhatnak meg.
Vágólapra másolva!

Kiütötték a PannErgy-t

Nagyobb esésen megy keresztül eddig a BUX a pocsék GDP-adat után. A magyar részvényindex 1,3 százalékos mínuszban mozog. A régióban szintén rossz hangulat uralkodik, a szomszédos piacok részvényindexei hasonló mértékű veszteségeket mutatnak.

Mint beszámoltunk róla, vaskos negatív meglepetést okozott a negyedik negyedéves magyar GDP-adat, mely szerint a negyedik negyedéves GDP 0,9 százalékos visszaesést mutatott decemberben negyedéves alapon, miközben csak 0,3 százalékos csökkenésre számítottak előzetesen. Éves alapon ennél is szomorúbb a kép, 2,7 százalékos volt a gazdaság zsugorodása a várt 1,9 százalék helyett. A januári fogyasztói árindex viszont csupán 3,7 százalékkal emelkedett a várt 3,9 százalék helyett.

Forrás: [origo]

A BUX-ot leginkább az OTP nagyobb esése húzza lejjebb, mivel a bankpapír korrigálni kezdte az elmúlt napok nagyobb menetelését. Az OTP tegnap 17 hónapos csúcsára került, onnan viszont már 1,9 százalékkal került lejjebb.

A Richter is lemaradásban található 1,3 százalékos mínuszával, amiben még a cég vártnál gyengébb gyorsjelentése, valamint a Bank of America felől érkező leminősítés játszhat szerepet.

A többi főbb papír közül a MOL 0,7 százalékot, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékot veszített értékéből. Az Egis is elgyengült, 0,5 százalékot esett eddig, annak ellenére, hogy 22500 forintra emelte fair érték becslését a papírokra a KBC Securities elemzője, vételi ajánlás megfogalmazása mellett. A gyógyszertársaság részvényei tegnap 15 hónapos csúcsot ütöttek a vállalat erős gyorsjelentése után.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a PannErgy folytatja elmúlt napokban látott zuhanását, és 15 százalékos esése után elérte a lehetséges legnagyobb napi elmozdulását a részvény. Az E-Star is rossz formában van, 10 százalékkal került már lejjebb az árfolyama.

Rajtuk kívül a Graphisoft Park 0,1 százalékos mínuszban mocorog, és a társaságban tovább növelte részesedését a Concorde, mely így 12,159 százalékos részesedéssel rendelkezik a cégben.

A forint már a 292,4-es szint fölött mozog az euróval szemben a sokkoló GDP-adat következtében. A hazai fizetőeszköz a többi főbb devizával szemben is gyengülni kezdett, a dollárral szembeni árfolyama már 219-ig, a svájci franké pedig 237,1-ig szaladt vissza.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

A tervezettnél több forrást vont be az ÁKK

Nagy érdeklődés mutatkozott a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek iránt az ÁKK mai aukcióján. Az 50 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre 183 milliárdnyi vételi ajánlat érkezett, miután az ÁKK 75 milliárdra emelte a vételre elfogadott mennyiséget. Az átlaghozam 5,13 százalékon alakult, ami 10 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, és 3 bázisponttal marad el a tegnapi másodpiaci referenciahozamtól.

Forrás: [origo]

Vártnál nagyobb visszaesés az eurózónában is

Kellemetlen meglepetést okoztak a reggeli makrodatok, ugyanis Németországban a várt 0,5 százalékos helyett 0,6 százalékos volt a gazdaság visszaesése a negyedik negyedévben, míg a franciáknál 0,3 százalékkal esett vissza a GDP a várt 0,2 százalék helyett.

Az eurózóna vezető országainak gyenge adatai után a zónában is a vártnál nagyobb volt a GDP visszaesése a negyedik negyedévben, mely 0,6 százalékos zsugorodásról árulkodott negyedéves alapon. Az elemzői prognózisok ebben az esetben 0,4 százalékos csökkenésről szóltak.

Ezek következtében a negatív tartományban mozognak délben a főbb európai részvényindexek. A leggyengébben a spanyol IBEX teljesít, mivel kissé korrigálhatja tegnapi nagyobb megugrását.

Forrás: [origo]

A BNP Paribas 2,5 százalékos emelkedéssel segíti a francia CAC 40 indexet annak ellenére, hogy az olasz egységéhez kapcsolódó értékvesztési leírás miatt az elemzői konszenzushoz képest gyengébb negyedévről számolt be gyorsjelentésében a vállalat. A legnagyobb francia pénzintézet 514 millió eurós profitot ért el a várt 921,6 millió euróval szemben. A bank szerint az utóbbi hónapok során növekedtek a náluk elhelyezett betétek, ahogyan csökkent a feszültség az eurózóna pénzpiacain. A részvények emelkedésében az játszhat szerepet, hogy 1,5 euróra akarja osztalékfizetését emelni 1,2 euróról a bank.

A világ második legnagyobb bányacége, a Rio Tinto az előző félév során 8,9 milliárd dolláros veszteséget hozott össze, ugyanakkor ez kisebb, mint a 10 milliárd dolláros veszteségvárakozás. A bányacégnek 14 milliárd dolláros leírást kellett végrehajtania az alumínium és a szén üzletágánál, emiatt nemrégiben le is mondott a társaság korábbi vezetője. A papírok viszont már mínuszba csúsztak, és 1,7 százalékos esést mutatnak.

A Renault viszont a várakozásokhoz képest jobb évet zárt, a második legnagyobb francia autógyártó egyszeri tételekkel tisztított üzemi nyeresége 729 millió euró lett a várt 698 millió euróval szemben. A cég értékesítése 6,3 százalékot csökkent 2012-ben, az európai piacok visszaesését a feltörekvők némileg tudták ellensúlyozni. A papírok 5,4 százalékos erősödést mutatnak.

Csúcsdöntésre készül Amerika

Amerikában kisebb emelkedésekkel indíthatják a napot a tőzsdék, ugyanis mindhárom részvényindex határidős értéke 0,4 százalékos pluszban mozog. Ezzel az S&P 500 és a Dow Jones újra megindulhat 2007 óta nem látott magasságok felé.

A gyorsjelentési szezon is megmozgathatja ma a börzéket, többek között a General Motors, és a CBS is közzéteszi negyedik negyedéves eredményét. Ezen kívül a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma is nyilvánosságra kerül.