Több dolgozó, nagyobb nyersanyagigény

Vágólapra másolva!
Az újabb ötéves csúcsra törő amerikai részvényindexek jó hatással voltak a nyersanyagpiacokra is. A januári hónap 157 ezer fővel bővülő nem mezőgazdasági álláshelyeinek száma mellett még 127 ezer fővel többen dolgoznak az előző két hónap felülvizsgált adatai alapján. A robosztus munkaerő piaci adatok újból a közelgő gazdasági fellendülésbe vettet hitet erősítették, így a vevők uralták a piacokat. Nem tudta viszont Európa folytatni a pénteki menetelést, így ma reggel már a korrekció az úr az árupiacokon is.
Vágólapra másolva!

Mindegyik nemesfém feljebb kapaszkodott pénteken: az arany és a platina csupán jelképes mértékben, de az ezüst és a palládium 1,2 és 1,8 százalékkal. A palládium esetében ráadásul a rövid korrekciót követően sikerült magasabban zárni a szerdai csúcsnál, amely újabb lendületet adhat a közeljövőben.

Palládium árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

A WTI crude árfolyama 0,6 százalékkal került lejjebb a ma délelőtti kereskedésben, megközelítve a 97 dolláros szintet és távolodva a múlt szerdai 98,24-es négyhónapos csúcsot jelentő ártól. Persze komoly visszaesésről nem beszélhetünk, a kurzus 10 dollárral van feljebb, mint karácsonykor és nyolc hete egyfolytában pluszos heteket produkál. Hasonlóan hosszú emelkedő periódust utoljára 2004-ben mutatatott a kőolaj árfolyama...

WTI olaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

2 százalékot veszített értékéből a búza árfolyama a hét utolsó kereskedési napján a Dél -Amerikából érkező kedvező termésbecsléseknek köszönhetően. Jó időjárás előrejelzés jelent meg az USA legnagyobb termelőjének számító Kansas állam kilátásairól is, a várva várt csapadék megérkezhet a következő napokban. A búzát követte a kukorica és a szója is, de itt kisebb volta a visszaesés mértéke. A többi mezőgazdasági termék viszont az általános optimizmustól hajtva emelkedni tudott.

Búza árfolyama (dollár/véka)

Forrás: [origo]