Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem létező pénztárgépek beszerzését írják elő

Vágólapra másolva!
Legfeljebb tízmilliárd forinttal kész támogatni az állam a pénztárgépek kötelező cseréjét. A gyártóknak olyan gépeket kell készíteniük, amilyenek még nem is léteznek. Az illetékes helyettes államtitkár szerint ez nem lehet gond.
Vágólapra másolva!

Összességében akár tízmilliárd forinttal is segítheti az állam a pénztárgépek cseréjét, korszerűsítését - mondta a Magyar Nemzetnek a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára, Balog Ádám.

Már elkészült a pénztárgépek és az adóhivatal közötti elektronikus kapcsolat létrehozását előíró rendelet tervezete, a jogszabály hamarosan nyilvános lesz, és hónapokon belül életbe léphet. Az intézkedés nyomán szükségessé válik a nagyjából 250 ezer pénztárgép mintegy nyolcvan százalékának lecserélése, a többi kisebb-nagyobb átalakításokkal a jövőben is használható - mondta a helyettes államtitkár.

Az állam ehhez a feladathoz nyújt majd támogatást, a dotációt az érintett vállalkozások - a tervek szerint - az adóhivatalnál igényelhetik. Balog Ádám szerint az elektronikus pénztárgéprendszer nagyban hozzájárulhat a becslések szerint évi 1000-1500 milliárd forintnyi adót elnyelő hazai szürke- és feketeszféra zsugorításához.

A hamarosan megjelenő rendelet olyan pénztárgépek beszerzését írja majd elő, amelyek a piacon jelenleg nem kaphatók. Ennek oka, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint a most forgalomban lévő pénztárgépek manipulálhatók, feltörhetők. A rendelettervezetben ezért nagyobb biztonságot nyújtó technikai követelményrendszert határoztak meg. Balog szerint a gyártóknak nem jelenthet gondot az ennek megfelelő pénztárgépek elkészítése.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről