Lenullázzák a PannErgy nagytulajdonosát

Vágólapra másolva!
A Lazarus teljes határidős pozícióját likvidálta az OTP, mint befektetési szolgáltató, miközben az Erste Befektetési Zrt-nél lévő, hitel fedezetét képező részvényekből is jelentős mennyiséget értékesített a szolgáltató az elmúlt két napban. A határidős pozíciók tehát eltűntek a Lazarustól, ahogy azt kedden már sejtettük, de még mindig ismeretlen nagyságú részvénypakk kerülhet a piacra az Erste kényszerlikvidálásai miatt.
Vágólapra másolva!

A PannErgy Nyrt. csütörtök esti közzététele szerint az Erste Befektetési Zrt. kényszerlikvidálási jogának gyakorlása alapján a Lazarus Vagyonkezelő Zrt. 20 ezer darab PannErgy Nyrt. törzsrészvénye 2013. február 19-én 298,03 forintos átlagáron, 10 ezer darab PannErgy Nyrt. törzsrészvénye 2013. február 20-án 306,63 forintos átlagáron és az OTP Bank Nyrt. kényszerlikvidálási jogának gyakorlása alapján 246 kontraktus PPL1309 329 Ft/ K értéken értékesítésre került.

A Lazarus Vagyonkezelő Zrt. egyúttal tájékoztatta a befektetőket, hogy az ERSTE Befektetési Zrt. oldalán sor kerülhet a kielégítési jog további gyakorlására a Lazarus Zrt. által fedezetül biztosított és tulajdonában álló részvény mennyiség tekintetében. A Lazarus Vagyonkezelő Zrt. a fentieket követően 1.983.500 darab törzsrészvénnyel bír, amely alapján 9,42 százalékos feltételes tulajdoni és 10,85 százalékos feltételes szavazati joggal rendelkezik a PannErgy Nyrt-ben.

Meddig tart a kényszerlikvidálás?

A határidős pozíciók likvidálásához kapcsolódhatott az a jelentős nagyságú átkötés, amelyről kedden írtunk az Investor.hu-n, így a közlemény megerősítésként szolgál.

Fontos nyitott kérdés maradt ugyanakkor, hogy vajon mekkora lehet az a részvénycsomag, amely az Erstétől felvett hitel fedezetét jelenti. A Lazarus ugyanis Bokorovics Balázs Investor.hu-nak adott interjúja alapján jó eséllyel nem fogja finanszírozni az erősen mínuszossá vált pozíciót, ahogy a határidős pozíciókat is hagyta kényszerlikvidálni. Ez azt is jelenti, hogy az előttünk álló időben az Erste valószínűleg a teljes, fedezettként felajánlott részvénycsomagot eladja majd, ahogy erre a közlemény is figyelmeztet. Emellett az sem teljesen elhanyagolható a részvény jövőjét illetően, hogy a hatalmas átkötés vételi oldalán álló fél milyen szándékkal vásárolta a cég mintegy 2,9 százalékát kitevő részvénycsomagot.

A PannErgy árfolyama

n