Rács mögött a korrupt olasz cégvezető - Berlusconi tiltakozik

Vágólapra másolva!
Lemondott az olasz Finmeccanica légiipari vállalat éléről a társaság vezérigazgatója, mivel korrupciós botrányba keveredett. A vádak szerint Giuseppe Orsi tisztviselőket vesztegetett meg egy óriási méretű indiai megrendelés elnyeréséért. Az ügyben pártfogója, Silvio Berlusconi is megszólalt, aki szerint érthetetlen a közfelháborodás, mivel a korrupció teljesen normális része az üzleti életnek.
Vágólapra másolva!

Korrupciós botránya miatt lemondott a Finmeccanica vezérigazgatói posztjáról Giuseppe Orsi, akit a héten letartóztattak, így már csak az ügyvédjén keresztül tudta beadni felmondólevelét. Az elnök ezen túl az igazgatósági tanácsból is távozik. A vádak szerint Giuseppe Orsi több tisztviselőt is megvesztegett egy 560 milllió eurós szerződés elnyeréséért, ami szenior indiai politikusok utazását biztosító helikopterek leszállításáról szólt.

India még korábban rendelt Olaszországtól helikoptereket politikusainak utazásához, de a botrány miatt közölték, visszamondják ezeket a megrendeléseket.

A most lemondott vezérigazgatót még Silvio Berlusconi nevezte ki a vállalat élére, aki igencsak meglepődött a bejelentésen. A korábbi olasz miniszterelnök ugyanis úgy vélekedik, a korrupció teljesen normális része az üzleti életnek, ezért az Orsit vád alá helyező ügyészek hibát követnek el a letartóztatással.

Orsi lemondása után az olasz légiipari társaság Alessandro Pansát nevezte ki vezérigazgatónak, akire nagy feladat hárul, mivel a cég több mint 4 milliárd eurós adósságát kell csökkentenie. Első lépésben 1 milliárd euró értékű eszközeladást kell levezényelnie, és az Ansaldo Energia üzemére kell vevőt találnia, lehetőleg a február végi olasz választások előtt.

A cég részvényei Orsi 2011 májusi kinevezése óta értékük több mint 50 százalékát elvesztették, így a mostani vezércsere lehet, hogy jó hatással lesz az árfolyamukra. A papírok késő délután 3,3 százalékos mínuszban forognak Milánóban.

Finmeccanica árfolyama (Milánó)

Forrás: [origo]