Jövőre jöhet a magáncsőd

Vágólapra másolva!
Tavasszal a parlament elé kerülhet a magáncsőd intézményét létrehozó törvénytervezet. A magáncsődön már két éve is gondolkodott a kormány, de amikor az IMF javasolta, akkor még nem kellett.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence KDNP-s képviselő, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára a parlament fogyasztóvédelmi bizottságában azt mondta, a parlament tavaszi ülésszakán a KDNP fogja beterjeszteni a magáncsődre vonatkozó javaslatot, hogy már a jövő évtől élni lehessen ezzel a lehetőséggel.

A magáncsőd lényege az, hogy a vállalkozások mintájára a magánszemélyek is csődvédelem alá kerülhessenek. Vagyis ha nem tudják törleszteni adósságukat, akkor törvényben szabályozott módon egy csődbiztos döntene a befolyó jövedelemről és a kiadásokról. A részleteket és a konkrét megvalósítási módot a törvényjavaslat tartalmazza majd.

A magáncsődöt a kormány már 2011-ben is felvetette, de amikor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is javasolta ezt Magyarország számára egy kiszivárgott jelentéstervezet szerint, a kormány 2011-2012 fordulóján elutasította az ötletet. Matolcsy György akkor úgy érvelt, hogy a magáncsőd a fogyasztóvédelmi stratégia fontos eleme lenne.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2011 őszén már ki is dolgozta a magáncsőd egy lehetséges változatát, de akkor ebből sem lett semmi.