Titkolózik a Manchester, új szponzor érkezik

Vágólapra másolva!
Kevesebb mint felére esett vissza az angol rekord bajnok, a Manchester United profitja a negyedik negyedévben az előző évi nyereséghez képest, ugyanakkor a bevételek tovább híztak az időszak során. Az értékesítés motorját elsősorban az új szponzori szerződések jelentették, amivel az idei évet tekintve sem áll rosszul a klub, sőt, rövidesen egy nagyobb támogató érkezését is bejelenthetik.
Vágólapra másolva!

A bevétel növekedése ellenére zuhan a profit

61 százalékos profitzuhanásról számolt az angol rekord bajnok, Manchester United eheti negyedik negyedéves gyorsjelentésében 2011 azonos időszakához képest. Az egy részvényre jutó nyereség 10 penny volt az egy évvel korábbi 27 pennyvel szemben, ami a magasabb adófizetési kötelezettségnek tudható be. Eközben az elemzők 15,8 pennys EPS-re számítottak.

A bevételek terén jobban teljesített a futballklub, a 110,1 millió fontos értékesítés ugyanis 8,7 százalékkal múlja felül a bázisidőszakot és hozzávetőleg egybevág a várakozásokkal. Az elmúlt években a manchesteri klub a Real Madriddal és a Barcelonával volt versenyben a világ legnagyobb árbevételű sportklubja címért.

Forrás: [origo]

A bevételek részeletesebb áttekintése előtt érdmes megismerkedni a futballklubok értékesítési forrásaival. Ezeket alapvetően három kategóriába sorolhatjuk: egyik ilyen forrás a meccsbevétel, melyet az eladott jegyekből és bérletekből folyik be a kasszába; a másik nagyobb csoport a műsorszolgáltatás bevételei, amit a televíziós közvetítések után kapnak kézhez a klubok; míg a harmadik kategória a kereskedelmi bevételek, melyek a szponzori támogatásokból és a kiskereskedelmi forgalomból tevődik össze.

A Manchester United október-decemberi értékesítésére mindig is nagy hatást gyakoroltak a meccsek és a műsorszolgáltatás után járó bevételek, ami azzal magyarázható, hogy a futball csapat általában ebben az időszakban játssza a legtöbb hazai mérkőzését. A meccsek után járó bevételek 2,8 százalékkal csökkentek, míg a műsorszolgáltatás értékesítése 4,8 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Az elmúlt években a legnagyobb bővülést a kereskedelmi szegmens mutatta, így nem csoda, hogy a negyedik negyedévben is ez a részleg bizonyult az értékesítés húzóerejének. A 35,6 millió fontos bevétel 29 százalékkal haladja meg 2011 negyedik negyedévit, ami elsősorban az új szponzori szerződéseknek köszönhető, az alszegmens 49 százalékos megugrást produkált.

Forrás: [origo]

Újabb jelentős szponzor a csőben

A szponzori szerződések után járó bevételek további növekedése várható, mivel már az év elején újabb szponzori szerződésekkel gazdagodott a világ legnépesebb országában, Kínában az angol futballklub. Egyaránt 3 éves szerződést kötött a második legnagyobb kínai hitelintézettel, a China Construction Bankkal, illetve a leggazdagabb kínai többségi tulajdonába tartozó és üdítőiparban tevékenykedő Hangzhou Wahaha Grouppal.

Rövidesen újabb fontos szponzorról számolhat be a United, a negyedéves jelentés tanulsága szerint 8 éves megállapodást kötöttek egy egyelőre nem nevesített partnerrel. A támogató lógója nem akárhova, mint a csapat tréningruházatára kerülne fel, leváltva ezzel a DHL-t, melynek szerződése június végén lejár.

Jelenleg még az amerikai Aon a Manchester United mezszponzora, de klub már idejekorán gondoskodott az utódról, tavaly nyáron rekord nagyságú 559 millió dolláros szerződést kötött a General Motors autógyártóval. Az ügylet révén 2014 nyarától a Chevrolet lógója díszíti majd a vörös ördögök mezét 7 éven át. A szponzori díj kifizetését viszont már idén megkezdi a GM, így az idei és a jövő év szezonban is egy-egy kisebb összeg üti majd a futballklub markát.

Forrás: [origo]

Jól megy a csapat szekere

A pályán is jobban teljesít a csapat, ami a United pénzügyi teljesítményére is pozitív hatással lehet. A bevételek szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható, hogy a csapat a Bajnokok Ligájában továbbjutott a legjobb 16 közé, ahol a Real Madriddal van versenyben a negyeddöntőért. Egy éve nem volt ilyen szerencséje a csapatnak és már a csoportkörben búcsúztak a BL-től és az Európa-ligában sem termett sok babár a számukra. Fontos szereppel bírhat, hogy a United 12 pontos előnnyel vezeti az angol bajnokságot 12 fordulóval a szezon vége előtt.

Nagyon megkedvelték a profik

Egyre nagyobb az intézményi befektetők érdeklődése a Manchester United iránt. Az első fecskének még az augusztusi parkettre lépést követően Soros György bizonyult, aki a Soros Fund Management révén közel 8 százalékos részesedést szerzett a tőzsdére bevezetett részvények terén. Az újabb hullámot a BlackRock és a Baron Capital Group indította el, előbbi 8,2, míg utóbbi 8,4 százalékos részesedést vásárolt az angol rekordbajnok tőzsdén forgó törzsrészvényeiben.

A kedvező kilátásoknak köszönhetően a héten több elemző is javított célárfolyam becslésén, jelenleg a Bloomberg által összegyűjtött szakértői véleményekből 19,29 dolláros konszenzus célár adódik a Manchester United részvényére. Eközben az árfolyam 18,51 dolláron zárt pénteken a történelmi csúcsa közelében.

Forrás: [origo]