Macska-egér játékot játszik Irán az EU-val és az USA-val

Vágólapra másolva!
Európai Uniós szankciók ide, elszánt ígérgetések oda, az iráni olaj úgy tűnik mégis megtalálta az útját a világpiacra. A statisztikák szerint a bojkott bevetése óta a legmagasabb szintre emelkedett decemberben az iráni olajexport a kínai kereslet megnövekedése és a tankerhajós szállítás felfutása miatt. Hamarosan azonban újabb szankciók lépnek életbe.
Vágólapra másolva!

A Reuters által összegyűjtött adatok szerint napi 1,4 millió hordós szintre emelkedett Irán olajexportja decemberben. A szeptemberi 900 ezer hordós napi exporthoz képest ez jelentős megugrásnak számít, bár elemzők szerint az év első negyedévében némi visszaesésre lehet számítani és inkább 1,1-1,3 millió hordó környékén alakulhat majd a közel-keleti ország olajexportja.

Az európai és amerikai szankciók, melyek az iráni nukleáris program megfékezése céljából léptek életbe, tavaly nagyjából az iráni olajexport lefeleződéséhez vezettek a 2011-es napi 2,2 millió hordós szinthez képest. Míg Irán kitart amellett, hogy a nukleáris programja békés szándékú, az amerikai és európai felek tartanak attól, hogy nukleáris fegyver-kísérletek zajlanak a háttérben, ezért gazdaságilag próbálnak nyomást gyakorolni.

Erős a kínai kereslet

A mostani megugrás az erős kínai, indiai és japán keresletnek köszönhető, valamint annak, hogy új tankerhajókat vásárolt a közel-keleti ország. A kínai kereslet például közel 600 ezer hordós napi szintet ért el az év utolsó hónapjában, ami a napi behozatal tekintetében a második legmagasabb érték volt 2012 során az országban. Ennek pedig az lehet az oka elemzők szerint, hogy mérséklődtek a szállítási késedelmek az új tankerhajóknak köszönhetően.

Elemzői vélemények szerint az amerikai-kínai kapcsolatokat nagy mértékben sértené, ha Barack Obama határozottabban szólítaná fel Kínát az Iránból történő behozatal mérséklésére. Emiatt nem valószínű, hogy a jövőben Kínát bármi (vagy bárki) is arra sarkalhatná, hogy jelentősen csökkentse az iráni olaj felhasználását.

Érdekesség, hogy egyre kevésbé lehet nyomon követni az iráni szállítmányokat, mivel a műholdas jelzőket szándékosan kikapcsolják a tankerhajókon, így próbálva azokat elrejteni a nyugati kormányok figyelő szemei elől.

Újabb szankciók jönnek

A szakértők szerint a januári adatokban már visszaesést láthatunk majd az újonnan bevezetendő amerikai szankciók előszeleként. A februárban életbe lévő legfrissebb korlátozások megtiltják az iráni olajexportból szerzett profitok hazatelepítését, ezáltal elzárva Teheránt egy nagy adag finanszírozási forrástól.

De akármilyen új szankciók is jönnek, úgy tűnik a gazdasági érdekek mindig erősebbek és Iránnak sikerül valamilyen úton-módon megtalálnia azt alternatív megoldást, amivel ki tudja kerülni a szankciók negatív hatását.