Nagyot ugrott az arany Bernanke szavaira

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's GSCI nyersanyagpiaci index 0,8 százalékot veszített értékéből, elsősorban az energiahordozók áresésének köszönhetően. Az arany viszont már 60 dollárral jár a múlt hét csütörtöki mélypontja felett, amivel messze az elmúlt napok legjobb teljesítményét nyújtja. Ebben nagy segítségére vannak Bernanke szavai is, a Fed elnöke tegnapi szenátusi meghallgatásán tartott beszédéből az derül ki, hogy a jegybank nem tervezi az eszközvásárlási programjának megváltoztatását.
Vágólapra másolva!

Az olaj árfolyama nyolchetes mélypontjára esett, így mélyrepülésbe váltottak a feldolgozott termékek is. A benzin és a fűtőolaj tavaly november óta nem esett ekkorát egyetlen nap alatt 2,6 és 2,2 %-ot csökkentek. A WTI crude félszázalékos újabb értékvesztése elmarad a brent 1,5 százalékos mínuszától így a két olajfajta közötti árkülönbözet ismét 20 dollár közelébe szűkült.

A kőolajszármazékok áresése mögött elemzők elsősorban az európai adósságválság kiújulásának veszélyét látják. A brent-re további árnyomást helyezett Afrika legnagyobb kitermelője Nigéria bejelentése, miszerint 10 százalékkal növeli exportját tavasszal. A földgáz viszont folytatta emelkedését egészen egyhavi csúcsáig a következő hetek észak amerikai átlag alatti hőmérsékleteinek köszönhetően.

Ben Bernanke megnyugtatta az aranybefektetőket, a Fed nem tervezi a közeljövőben eszközvásárlási programjának csökkentését. Így a sárgafém november 6 óta nem látott lendülettel 1,8 százalékot ugrott a keddi nap folyamán. Az ezüst próbálta tartani a lépést és 0,9 százalékkal került feljebb, a többi nemesfém viszont ellentétes irányba mozdult: a platina 0,3 a palládium 1,3 százalékot csúszott lefelé.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

A búza nyolchónapos mélypontja visszahozta a vásárlókat, elsősorban azért, mert a búza ára közelít a kukoricához, ami megnövelheti az állattartók keresletét a termény iránt. A 700 cent alatt is megforduló árfolyam 0,8 százalékkal került feljebb. A kukorica is emelkedett, de a szója veszített értékéből.

Búza árfolyama (dollár/véka)

Forrás: [origo]

A réz 0,3 százalékot veszített értékéből az európai kereskedésben, de az elmúlt napok konszolidációja alapján van esély arra, hogy a decemberi mélypontok elég erős támaszt jelentettek az árfolyamnak és erről a szintről akár további emelkedést láthatunk.

Réz árfolyama

Forrás: [origo]