Sose költött még el így milliárdokat a kormány

Vágólapra másolva!
Januárban máris elköltött 13 milliárdot a kormány az általános tartalékból. Ezek szerint már most olyan dolgok történtek, amelyeket decemberben még nem lehetett látni. Ezek a dolgok viszont nem tűnnek előreláthatatlannak: a Fradi-stadion építése, a veszprémi járási hivatal vagy a Magyar Turizmus Zrt. marketingkiadásai sem most merültek fel először.
Vágólapra másolva!

A költségvetésből kimaradt tételekre szórt ki a kormány több mint 13 milliárd forintot - írta a Napi Gazdaság. Az év eleje óta eltelt egy hónapban annyit költött a tartalékból a kormány, amennyire még nem volt példa a lap szerint.

Az eset két szempontból is kirívó. Egyrészt arra sem volt még példa, hogy már január 4-én elkezdjen költeni a kormány, másrészt arra sem, hogy 13 milliárd forint kiadás jelenjen meg alig egy hónappal a költségvetés lezárása után "előre nem látható kiadásokra".

A százmilliárdos tartaléknak tehát már 13 százaléka el is ment. A Napi Gazdaság gyűjtéséből kiderül, hogy ebből 2 milliárd a veszprémi járási hivatal kialakítására, 3 milliárd a miskolci digitális programra, 235 millió a városligeti múzeumi negyedre, 1,2 milliárd a Magyar Turizmus Zrt. marketingkiadásaira ment el. A legnagyobb tételt a Fradi-stadion jelentette, arra a kormány 6,9 milliárdot különített el januárban. Nehéz elképzelni, hogy ezeket a kiadásokat nem lehetett látni előre.

A 100 milliárdos általános tartalék mellett a költségvetésben szerepel még egy 400 milliárd forintos tétel országvédelmi alap néven, amely a válság hatásainak mérséklésére hivatott, illetve 99 milliárd forint céltartalék a bérkompenzációra.