Már a guruk sem hisznek az aranyban

Vágólapra másolva!
A negyedik negyedév során több neves hedge fund guru is meglévő aranypozíciója leépítése mellett döntött. A Soros György nevével fémjelzett Soros Fund Management 55 százalékkal vágta vissza az arany mozgását lekövető SPDR Gold Trust ETF-ben lévő érdekeltségét. A Louis Moore Bacon vezette Capital Management pedig az összes előbb említett ETF-től megszabadult. John Paulson viszont továbbra is hisz az aranyban, megtartotta az egész 21,8 millió darabos csomagját. A sárga fém ma is gyenge lábakon áll, 1630 dollár alatt mozog a kurzus.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tőzsdefelügyeletnek beadott legfrissebb dokumentumok szerint számos hedge fund guru döntött úgy a negyedik negyedévben, hogy leépíti az arany pozícióját.

A magyar származású Soros György hedge fundja, a Soros Fund Management jelentős érdekeltséggel rendelkezett az arany mozgását lekövető SPDR Gold Trust ETF-ben, mely fizikai aranyban helyezi el a befektetők pénzét. Soros 55 százalékkal 600 ezer darabra csökkentette az ETF-ben meglévő pozícióját a negyedik negyedév során.

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindek összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.


Soros mellett Louis Moore Bacon vezettte Capital Management viszont a teljes SPDR Gold Trustban lévő pozícióját értékesítette, ráadásul a Sprott Physical Gold Trust (szintén aranyba fekteti a befektetők vagyonát) érdekeltségét is visszább vágta.

A hedge fund guruk piaci megítélése között is szokott lenni különbség. A jelzálogpiaci válság során dollár milliárdokat kereső John Paulson továbbra is bízik az aranyban, megtartotta az egész, 21,8 millió darabos SPDR Gold Trust ETF pakkettját.

Az arany ma tovább folytatta a gyenge szereplését, benézett 1630 dollár alá is, mellyel közel jár a féléves mélypontjához. Az aranyról az elmúlt hetekben több cikkben is foglalkoztunk. A tegnapi elemzésünkben a sárga fém esetében látható fordulat jeleiről is írtunk, illetve korábban a krízisek elleni védelmi szerepéről.

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]