Vágólapra másolva!
A Fed tegnap esti jegyzőkönyvéből az rajzolódik ki, hogy a döntéshozók egyre inkább megosztottak az amerikai monetáris stimulus fenntartása terén. A befektetők ezért rendkívül aggódni kezdtek, hogy idő előtt vége lehet a piacokat mozgásban tartó eszközvásárlási programoknak, ezért erőteljes eladői nyomás alakult ma ki a tőzsdéken. Európában nagyobb mínuszokat produkálnak a részvényindexek, és Amerikában is lefelé vették az irányt a benchmarkok. A mai pocsék makroadatok pedig csak rontottak az amúgy is negatív hangulaton.Ennek következtében a BUX is nagyobb esésen ment ma kersztül, amiben a főbb papírok zuhanása játszott szerepet, ugyanis az OTP, és a MOL is jelentősen veszített értékéből. A rossz részvénypiaci hangulat következtében a forint is gyengülni kezdett, és bőven a 292-es szint fölé szaladt a kurzusa az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Sereghajtó volt ma a BUX

Az Európában uralkodó pocsék hangulat miatt a magyar parketten is az eladók domináltak. A BUX emiatt nagyobb esésen ment keresztül, és 1,8 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A szomszédos piacokon hasonló mértékű veszteségeket lehetett látni, a legjobban teljesítő lengyel WIG 20 is 0,6 százalékot gyengült.

Forrás: [origo]

A magyar részvényindex zuhanásában leginkább a két fő papír, az OTP és a MOL mélyrepülése játszott szerepet. A bankpapírral kapcsolatban fontosabb hír nem érkezett, az általános negatív hangulat húzta lejjebb az árfolyamát, mely végül 2,9 százalékkal került ma lejjebb. Ezzel pedig igencsak eltávolodott a héten ütött másfél éves csúcsától.

A MOL is leadta tegnap összeszedett előnyét, és 1,8 százalékkal került lejjebb a kurzusa. A többi blue-chip közül az Egis 1,3 százalékot, a Richter pedig 0,8 százalékot veszített értékéből. Az Egis számára kedvezőtlen hír, hogy néhány nap után visszatért az árfolyam a lélektanilag fontos 19 000 forintos szint alá. A Magyar Telekom viszont javítani tudott zárásra, és 0,3 százalékos pluszt szedett össze, de még mindig bő másfél havi mélypontja körül tanyázik.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Starra ma nem volt hatással a rossz hangulat, és 15 százalékot ugrott ma az árfolyama. Ebben az játszhatott szerepet, hogy elkészült a vállalat reorganizációs tervezetének újabb verziója, miután február elején a társaságnak nem sikerült egyezségre jutnia a hitelezőkkel. A tárgyalás második körére március 6-án kerülhet sor. Az E-Star most egy olyan részvénykonverziót ajánl a hitelezőknek, melynek során 50 millió új részvényhez jutnának a hitelezők.

A forint nagyobb gyengülésen megy keresztül, a kurzusa a 293-as szintig is felszaladt az euróval szemben a pesszimista hangulatban. Az árfolyama késő délután 292,2-nél mozog. A hazai fizetőeszköz a többi devizával szemben is esik, a dollár/forint kurzusa 221,2-nél, a svájci franké 238-nál tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nincs javulás Európában

A Fed eszközvásárlási programjának idő előtti lehetséges befejezése miatti aggodalmak következtében önteni kezdték a részvényeket a tőzsdéken, és egész nap nagyobb mínuszban mozogtak az európai részvényindexek. A pocsék hangulaton csak tovább rontottak a kellemetlen meglepetést okozó beszerzési menedzser indexek, melyek a feldolgozóipari és szolgáltató szektorok szűkülését jelzik.

A helyzet zárás előtt sem változott, a leggyengébben a görög ASE teljesít, mely több mint 4 százalékos zuhanáson megy keresztül.

Forrás: [origo]

A pocsék beszerzési menedzser index értékek publikálása után az euró is erőteljes zuhanásba kezdett a dollárral szemben, és a közös fizetőeszköz az elmúlt mintegy 7 hónap emelkedő trendjét törte meg. A kurzus már az 1,32-es szintnél tanyázik.

Több mint 3 százalékos zuhanással reagáltak az Axa papírjai a cég 2012-es eredményeinek publikálása után, ezzel a francia CAC 40 egyik leggyengébben teljesítő komponense. A biztosító csupán 4,15 milliárd euró profitot ért el, ami alulmúlja a 4,47 milliárdos elemzői várakozásokat. Negatívan érinti a befektetőket továbbá, hogy a vállalat 0,72 eurós osztalékot tervez fizetni, ami elmarad az elemzők által várt 0,73 eurótól.

Több mint 3,5 százalékot veszítettek értékükből a BHP Billiton papírjai. A bányászati társaság azt követően lépett negatív tartományba, hogy a Citigroup elemzői korábbi vételi ajánlatukat semlegesre módosították. A Citi hangsúlyozta, hogy az ajánlatukban figyelembe vették a cég költségcsökkentő intézkedéseit is. Ma egyébként az egész nyersanyagszektor komoly nyomás alatt van Európában.

Az Allianz 4,5 eurós osztalékot szeretne fizetni, miközben a Bloomberg által megkérdezett elemzők 4,6 euróra számítottak. Európa legnagyobb biztosítója a mai napon tette közzé gyorsjelentését, ami meghaladta az elemzői várakozásokat, valamint a tavalyi évet is. A menedzsment pozitív kilátásokat fogalmazott meg a 2013-as évre, amitől mindenképpen a profit növekedését várják. Az osztalékfizetés felől érkező negatívabb hír miatt 2 százalék feletti mínuszban tartózkodnak a társaság részvényei.

Felemás számok a Wal-Martnál

Tegnapi esti jegyzőkönyvével a Fed igencsak elronthatta a hangulatot, ugyanis a szerdai esések ma is folytatódnak a piacokon. Egyes vélemények szerint ez annak a korrekciónak lehet a kiváltó szikrája, amit az elmúlt hetek-hónapok nyakló nélküli piaci emelkedésében mind többen vártak már.

Így az európai tőzsdéken tapasztalható nagyobb mínuszok miatt Amerikában is lefelé vették az irányt a részvényindexek, melyeken a mai felemás makroadatok sem tudnak segíteni. Az előző hónaphoz képest nem változtak a fogyasztói árak az USA-ban, miközben az elemzők 0,1 százalékos emelkedést vártak. Az energia és az élelmiszerárakkal tisztított adat éves alapon 1,9 százalékos növekedést mutat (várt: 1,8 százalék).

A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma ráadásul kellemetlen meglepetést okozott, mely a múlt héten 362 ezer főre emelkedett, ami meghaladja mind a konszenzusban szereplő 355 ezer fős, mind az előző heti 341 ezer fős értéket.

Ezen túl a philadelphiai Fed index -12,5 százalékos értéket mutatott januárban, ami nagyobb visszaesésnek számít a decemberi -5,9 pont után, és jelentősen elmaradt az 1 pontos várakozásoktól. Az index a régió feldolgozóiparának zsugorodását jelzi.

Ezek következtében az S&P 500 és a Dow Jones 0,4 százalékos, a Nasdaq pedig 0,6 százalékos mínuszban mozog. Ezzel a bencharkok tovább távolodnak több éves csúcsaiktól.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül szinte az összes a negatív tartományban mozog, a technológiai papírokat leginkább az Apple 0,6 százalékos esése húzza lejjebb. Az Apple részvényei annak ellenére esnek, hogy az Appleinsider.com értesülései szerint a cég szabadalmaztatni akarja az iWatch névre keresztelt karórát, mely hajlítható érintőképernyővel rendelkezik majd.

A pénzügyi társaságok szintén nincsenek jó formában, a Citi 1,6 százalékot, a Bank of America 2 százalékot, a Goldman Sachs pedig 1,8 százalékot zuhant már.

Forrás: [origo]

A gyorsjelentési szezon is folytatódott ma, a Chesapeake Energy mind EPS, mind árbevétel soron pozitív meglepetést okozott számaival. A társaság gáztermelése 3,93 milliárd köbláb/napra emelkedett a negyedik negyedévben, ami éves alapon 9 százalékos növekedést jelent, de negyedéves alapon 5 százalékos visszaesést. 2013-ban 7 százalékkal lehet alacsonyabb gáztermelés. A hírre 0,7 százalékos pluszal reagált a papír.

A Wal-Mart viszont az elemzői konszenzushoz képest felemás eredményekről számolt be. A kiskereskedelmi áruházlánc 2013-ban 5,2-5,4 dolláros egy részvényre jutó profittal kalkulál, ami egybevág az 5,39 dolláros Bloomberg konszenzussal, ugyanakkora az első negyedévben csak 1,11-1,16 dollár lehet az EPS (várt: 1,19 dollár). Az alacsony keresetű vásárlókat negatívan érintik az adóváltozások, emiatt nyomás nehezedhet a cég profitabilitására. A bejelentések után 2,6 százalékot drágultak a részvények.

A Caterpillar papírjai viszont 1,8 százalékot gyengültek, miután a cég esti közlése szerint 4 százalékkal esett vissza az általuk értékesített gépek száma a januárban végződő három hónap során.

A nyersanyagok piacán az arany féléves mélypontja körül mocorog, és az erősödő dollár sem kedvez számára. A nemesfém árfolyama 1579 dollárnál tanyázik, miután tegnap 2 százalék feletti zuhanást szenvedett el. A WTI nyersolaj szintén sokat, 2 százalékot vesztett az értékéből, és a 94,8 dolláros szintnél mozog a kurzusa.