Akasztják a hóhért: a Moody's leminősítette az S&P-t

Vágólapra másolva!
Lerontotta a nagy rivális S&P hitelbesorolását a Moody's, elsősorban a cég ellen indított amerikai per nyomán, ráadásul a Moody's további leminősítéseket is kilátásba helyezett.
Vágólapra másolva!

Két fokozattal Baa2-re rontotta a Moody's a Standard&Poor's anyavállalatának, a McGraw-Hill Companiesnek hitelbesorolását, így a rivális minősítése a Moody's-nál csupán két fokozattal van a befektetésre nem ajánlott kategória felett (a Baa3 még befektetésre ajánlott, a Ba1 viszont már nem). A hitelminősítő ráadásul negatív kilátásokat társított a besoroláshoz, ami azt jelenti, hogy további leminősítés sem elképzelhetetlen.

A hitelképesség romlása mögött a cég egyes üzletágainak gyengeségei mellett elsősorban a hitelválság kirobbanásában játszott szerepe miatt indított szövetségi per áll. A McGraw-Hill Companies ellen a közelmúltban indított az Egyesült Államok eljárást, miután a gyanú szerint a Standard&Poor's több ízben is úgy látott el összetett strukturált hiteltermékeket kedvező hitelbesorolással, hogy közben tisztában volt vele, hogy az értékpapírok lényegesen nagyobb kockázatokat hordoznak magukban, mint a befektetők hiszik.

A Standard&Poor's határozott közleményekben támadott vissza, és közölte, hogy a vádaknak sem jogi, sem tényszerű alapja nincs. Az árfolyam ezzel együtt is hatalmasat esett február elején, alig pár nap alatt 58 dollárról 42 dollárra zuhant a részvény, és péntekre is csupán 45 dollárig tudott visszakapaszkodni.