Richter: itt van még egy rossz hír

Vágólapra másolva!
A Richter az idei évben az euróban számított bevételeinek 3 százalékos növekedését várja, mondta Bogsch Erik vezérigazgató a társaság jelentését követő sajtótájékoztatóján. A Bloomberg tudósítása szerint a cariprazine után az első negyedévben 15 millió dolláros mérföldkőfizetést kapott a vállalat, miközben 2013-ban az Esmya értékesítései 15 millió euróra rúghatnak. Utóbbi jelzés első látásra meglehetősen pesszimistának tűnik, a KBC elemzői például 30 millió eurós összeggel számoltak. Egy csalódást keltő gyorsjelentést követően úgy tűnik a menedzsment kommentárja sem fogja tudi eloszlatni a kételyeket a részvény piacán.
Vágólapra másolva!

Bár Bogsch Erik a szokásosan konzervatív prognózisairól ismert, az Esmya-val kapcsolatos idei, 15 millió eurós bevételi iránymutatása talán több pusztán visszafogott várakozásoknál. A KBC elemzője például a most jelzett összeg kétszeresével számolt az idei évre. Amennyiben a többi elemző is hasonlóan magas értékeket épített be modelljébe, úgy az Esmy-val kapcsolatos várakozások lefele módosítása miatt valamelyest a társaság idei 2840 forintos EPS konszenzusa is lejjebb csúszhat, ami alapvetően kedvezőtlen piaci fogadtatást vonhatna maga után.

A cariprazine után járó mérföldkőfizetést már megkapta a most folyó első negyedévben a vállalat, ezúttal Bogsch Erik annak 15 millió dollár körüli összegét is elárulta. Korábban nem kommunikált ilyen jellegű információt a vállalat, azonban a piac vélhetően nagyságrendileg ekkora összegre számított. Meglepetést így nem jelent ez az egyszeri bevétel. Bogsch jelzése szerint ráadásul idén az amerikai gyógyszerfelügyelet döntésétől függően újabb mérföldkő kifizetés is érkezhet.

A társaság az idei évre 14-15 százalékos üzemi eredményhányadot prognosztizál, ami a tavalyi 15,4 százalékos értéktől elmarad ugyan, de ezt akár a vállalat vezetésének konzervatív megközelítése is magyarázhatja. Az idei évre a következő bevételi változásokat prognosztizálja a menedzsment a főbb régiók vonatkozásában:

A Richter igazgatósága egy részvényfelaprózás (tizedelés) lehetőségeit is aktívan vizsgálja, de ezzel kapcsolatban egyelőre nem született döntés. A részvény tizedelése azt jelentené, hogy a részvény árfolyama a tizedére, 3700 forintra módosulna, miközben a részvények darabszáma tízszeresére emelkedne, vagyis a jegyzett tőke változatlan maradna.

Összességében egy csalódást keltő negyedéves gyorsjelentés után a menedzsment kommentárja is inkább a pesszimizmust erősítheti majd a piaci szereplőkben, ami a részvény árfolyamára is nyomást helyezhet a mai kereskedésben.