Vágólapra másolva!
Kellemetlen meglepetést okozott a holland KPN negyedik negyedéves gyorsjelentésével, a vállalat ugyanis 162 millió eurós veszteséget halmozott fel az időszak során, miközben az elemzők 362 millió eurós nyereségre számítottak. Nem elég a rossz eredményszám, a telekomcég még azt is bejelentette, hogy adósságai csökkentése érdekében 4 milliárd euró értékben kíván részvényeket kibocsátani. Bár a jelenlegi tulajdonosok elsőbbségi jogot élvezhetnek majd az újabb részvények megvásárlására, az vélhetően sokaknak nem tetszik, hogy a részvényesekkel akarják kifizettetni a cég által felhalmozott adósságokat. A papírok árfolyama 20 százalékkal esett, így a Carlos Slim, a világ leggazdagabb emberének számító mexikói üzletember a cégbe tavaly befektetett összegnek mostanra már több mint felét elvesztette.
Vágólapra másolva!

A KPN 4 milliárd euró értékű rights issue-t kíván végrehajtani, hogy így csökkentse adósságát, és hogy megerősítse mérlegét. Erre szükség is van, hiszen a telekommunikációs vállalat felemás negyedik negyedéves eredményekről számolt be gyorsjelentésében. Az árbevételük ugyan a várt 3,15 milliárd dollárral szemben, évi 3 százalékos visszaesés után 3,27 milliárd dollár lett, a cég EBITDA-ja csupán 1,21 milliárd eurót tett ki, az előzetesen prognosztizált 1,25 milliárd euró helyett.

A társaság 162 millió eurós veszteséget halmozott fel a negyedév során, az előző év azonos időszakában produkált 176 millió eurós profit után. Ez pedig igencsak kellemetlen meglepetés, az elemzők ugyanis 362 millió eurós nyereségre számítottak előzetesen. A KPN pénzügyi pozíciója leginkább a növekvő adósságai és a szükséges beruházások miatt gyengült meg.

Mi az a rights issue?

A rights issue során a vállalat részvénykibocsátás útján kíván forrást bevonni. Az IPO-val ellentétben az új értékpapírokat a meglévő részvényesek körében kínálja eladásra, hogy azoknak ne csökkenjen érdemben a részesedésük. Így azok egyfajta előjegyzési jogosultsággal rendelkeznek, hogy meghatározott mennyiségben és meghatározott áron vásároljanak az új részvényekből.


A veszteségek csökkentésére már korábban is tettek lépéseket, többek között eladták a holland és német mobil-tornyaikat. Ezen túl az összes belga és német érdekeltségeiket értékesíteni szeretnék idén a tervek szerint, és Hollandiában 5000 alkalmazottjuktól kívánnak megválni év végéig. A cég 2013-ra tervezett osztalékfizetését is 3 centre vágta vissza a korábbi 35 centről, mivel az előrejelzettnél többet, 1,35 milliárd eurót kellett fizetniük Hollandiában egy mobil-frekvencia tender elnyeréséért decemberben.

A telekommunikációs cégben Carlos Slim, Mexikó leggazdagabb embere meglehetősen rosszul időzítve tavaly 28 százalékos részesedést szerzett. A papírok árfolyama azóta már több mint 50 százalékot zuhant, ami több milliárd dolláros veszteséget okozott eddig Carlos Slimnek. A hírre csak ma 20 százalékot vesztettek értékükből a részvények.

KPN árfolyama (Amszterdam)

Forrás: [origo]