Ráteszi a kormány a kezét az Alcatelre?

Vágólapra másolva!
Részesedést szerezne a francia kormány az Alcatel-Lucent telekommunikációs cégben, mely részvényeinek árfolyama 2008 óta 70 százalékkal zuhant. Tegnap az is kiderült, hogy az új vezérigazgató a Vodafone korábbi vezetője, Michel Combes lesz, aki már nagy tapasztalattal rendelkezik költségcsökkentő lépések véghezvitelében. Szüksége is lenne a cégnek egy fordulatra, hiszen az elmúlt négy év során csak egyszer tudott nyereséges lenni.
Vágólapra másolva!

Beszállhat a francia állam az Alcatelbe

A francia kormány mérlegeli egy esetleges befektetés lehetőségét az Alcatel-Lucent vállalatba a Bloomberg értesülése szerint. A kisebbségi részesedés megszerzése egy állami befektetési alapon keresztül valósulna meg. Ezzel a lépéssel az állam meg tudná védeni a hálózati eszközöket gyártó vállalat szabadalmait, melyek jelentős részben járulnak hozzá a vállalat eszközállományához, ahogy például az adatátvitelhez és adattömörítéshez, valamint a video-telefonáláshoz és mobil applikációhoz kapcsolódó egyéb eszközök is. A mobil alkalmazásokra vonatkozó szabadalmak az utóbbi időben igencsak felértékelődtek, miután például a nagy gyártók, köztük például az Apple és a Samsung újra és újra beperelték egymást a bíróságokon állítólagos termékmásolások kapcsán.

A kormány már december óta fontolgatja a vásárlás lehetőségét, amikor is a Goldman Sachs és a Credit Suisse befektetési bankházak nyújtottak csaknem 2 milliárd eurós kölcsönt a társaságnak a szabadabb gazdálkodás reményében. A hitel fedezeteként már ekkor is a fontos szabadalmakat jelölték meg.

A kormányzati befektetés egy új fejezetet nyithatna az egykori francia iparági óriás történetében, amely az elmúlt években teret vesztett versenytársaival szemben. Ennek oka az volt, hogy az Alcatel kevesebbet költött a hálózati eszközök fejlesztésére, valamint az ázsiai riválisok által támasztott versenyre sem tudott megfelelően reagálni.

Egy részvénypakett megszerzésén túl egyéb befektetési tervek is felmerültek kormányzati körökben, például az Alcatel-Lucent tenger alatti kábel üzletágába történő befektetés, vagy a Nokia Siemens Networks-szel való fúzió elősegítése. Az Alcatel február folyamán kezdett előzetes tárgyalásokat a finn-német vegyesvállalattal egy lehetséges fúzióról, melynek hatására a szektorban mindössze két jelentős szereplő maradna csak a piacon.

Megvan az új vezérigazgató

Az állam nem akart azelőtt dönteni az invesztícióról, mielőtt megtalálnák Ben Verwaayen korábbi vezérigazgató utódját. Verwaayen februárban jelentette be, hogy lemond, miután nem sikerült jelentős fordulatot elérnie a cégnél és négy és fél éves regnálása alatt csak egy év során értek el nyereséget.

Pénteken már meg is nevezték az új vezérigazgatót, aki a korábbi Vodafone vezér Michel Combes lesz. A húszéves tapasztalatal bíró Combes április 1-vel veszi át a stafétabotot, és vélhetően hasznosítani tudja majd a korábbi munkahelyén szerzett tapasztalatokat a költségcsökkentések terén.

Az Alcatel bevételei csökkennek a versenytársak által támasztott erős verseny miatt, így az új vezérnek meg kell találnia majd az utat a költségcsökkentések véghezviteléhez, aminek során valószínűleg a francia kormánnyal is meg kell majd küzdenie. "Az Alcatel problémái továbbra is fennmaradtak, ezért Combes-nak valami olyan költségcsökkentési stratégiát kell majd véghezvinnie, amit a Nokia Siemens is megvalósított a közelmúltban" - nyilatkozta egy stuttgarti elemző. Mint ismeretes, a Nokia és a Siemens vegyesvállalatának sikerült újból nyereségessé válnia, miután végrehajtott egy 17 000 fős létszámleépítést is tartalmazó költségcsökkentési programot.

Égette a pénzt az Alcatel

A francia telekommunikációs vállalat 2006-ban jött létre az Alcatel és az amerikai Lucent Technologies összeolvadásával. A cég papírjai 2012-ben kikerültek a francia CAC40 indexből, miután a vállalat értéke 2 milliárd euróra csökkent, ami a 2008-as érték csupán 30 százaléka. A fúzió óta a társaság körülbelül 10 milliárd euró veszteséget halmozott fel, míg készpénzállománya átlagosan 700 millió euróval apadt évente.

Habár a francia kormány nagymértékben támogatná a társaságot, az Alcate-Lucent továbbra is igen bizonytalan jövővel néz szembe ebben a folyamatos megújulást igénylő iparágban, hiszen a kínai Huawei és a ZTE is komoly piaci részesedést tudott szerezni az európai piacon az elmúlt évek során.