Hatalmas felvásárlás az amerikai TV-szektorban

Vágólapra másolva!
Tegnap este a Comcast bejelentette, hogy 16,7 milliárd dollárért kivásárolják a General Electricet az NBC Universal társaságból, így Amerika egyik legnagyobb kábeltévé szolgáltatója egyedüli tulajdonosává válik az NBC-nek. A hírre nagyobb ugrással reagáltak a Comcast és a General Electric részvényei nyitás után, végül 3 százalék körüli pluszban zártak.
Vágólapra másolva!

A Comcast Corp. 16,7 milliárd dollárért megvásárolja a General Electrictől az NBC Universal általa még nem birtokolt 49 százalékos részét. Az üzletet még tegnap este jelentették be, és a tranzakció végén a Comcast, az USA legnagyobb kábéltévé szolgáltatója válik majd az NBC 100 százalékos tulajdonosává.

Piaci vélemények szerint ezzel rendkívül kedvező üzletet köt a Comcast, mivel olcsón tud teljes részesedést szerezni az NBC-ben. Matthew Harrigan, a Wunderlich elemzője szerint az NBC 39,1 milliárd dollárt érhet, melyben a Comcast még 2011-ben szerzett 51 százalékos részesedést 13,8 milliárd dollárért.

A tranzakciót 12 milliárd dollár készpénzzel, 4 milliárdnyi vállalati kötvénnyel, valamint 725 millió dollárnyi elsőbbségi részvény kibocsátásával fogják teljesíteni. Ezen túl 1,4 milliárd dollárt fizetnek az épületért, melyben az NBC Universal működik Manhattenben.

Az üzlet a General Electric számára is rendkívül kedvező, mivel így jelentősen megnő készpénzállományuk, melynek nagy részét a saját részvények visszavásárlására fordítja majd a konglomerátum. Tegnap piaczárás után jelentette be a GE, hogy 10 milliárd dollárral megnövelik a korábbi keretet.

Az NBC a második legnézettebb csatornának számít az Egyesült Államokban főműsoridőben a teljes lakosság körében, míg egy évvel ezelőtt az utolsó volt. A népszerűség növekedése leginkább a football közvetítéseknek, és a Voice című tehetségkutató műsornak köszönhető.

A hírre 4 százalékos ugrással reagáltak tegnap nyitás után a Comcast részvényei, és végül kisebb profitrealizálás kissé lejjebb kerülve 3 százalékos pluszban zártak. A papírok idén már 4,3 százalékot erősödtek, amiben az is szerepet játszik, hogy a társaság 20 százalékkal megemeli osztalékkifizetését, és 2 milliárd dollár értékben vásárol vissza saját részvényeket ebben az évben.

A vállalat egyébként tegnap tette közzé negyedéves gyorsjelentését, melyben 1,52 milliárd dolláros nyereségről számolt be, ami 18 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi 1,29 milliárd dolláros érték. Árbevételük pedig 6 százalékos bővülés után 15,9 milliárd dollárra nőtt.

A General Electric részvényei 3,6 százalékos pluszt hoztak össze a bejelentésekre.

Comcast árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]

General Electric árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]