Megfúrná a gigafúziót a guru

Vágólapra másolva!
Ellenzi a T-Mobile USA és a MetroPCS összeolvadását John Paulson, az utóbbi vállalat legnagyobb tulajdonosa. A hedge fund guru szerint az új cég gigantikus adósságteherrel, magas finanszírozási költségekkel és előnytelen részvényesi arányok mellett egyesülne, ami elfogadhatatlan számára. Az ügylet más részvényeseknek is szúrja a szemét, ezért a tranzakció meghiúsulása is elképzelhető.
Vágólapra másolva!

Megfúrná a MetroPCS és a Deutsche Telekom amerikai divíziójának, a T-Mobile USA-nak az összeolvadását az előbbi társaság legnagyobb tulajdonosa, John Paulson. A hedge fund guru szerint az új vállalat túlságosan nagy, 15 milliárd dolláros adósságállománnyal rendelkezne, és az összeolvadás a MetroPCS tulajdonosainak is előnytelen lenne, mivel túl alacsony részesedést kapnának részvénypakkjukért az új társaságban. Továbbá az így létrejövő társaság csak magas költségek mellett tudna forrást bevonni.

Paulson 8 millió darab MetroPCS részvényt vásárolt tavaly év végén, melyet követően 8,7 százalékos tulajdonossá vált a cégben. Szerinte a MetroPCS-nek függetlennek kell maradnia, és magasabb értékkel bíró lehetőségek után kell néznie.

Nem csak Paulson, hanem a P.Schoenfeld eszközkezelő is ellenzi az üzletet, ami a MetroPCS részvények 2 százalékát birtokolja. A New York-i társaság jelenleg a felvásárlás részleteit tartalmazó könyveket vizsgálja, hogy részleteket tudjon megosztani a többi tulajdonossal az ügyről, és így keressen szövetségeseket az "ellenálláshoz". A Schoenfeld szintén a gigantikus adósság és az előnytelen részvényesi hányadok miatt ellenzi az ügyletet.

Mint beszámoltunk róla, még októberben jelentették be, hogy Németország legnagyobb telekommunikációs vállalatának, a Deutsche Telekomnak az amerikai divíziója, a T-Mobile USA előmegállapodást kötött a MetroPCS-szel az összeolvadásukról. Ennek keretében a német társaság 74 százalékos részesedéssel rendelkezne az új cégben, ezért a MetroPCS részvényeseinek pedig összesen másfél milliárd dollárt fizetnének ki készpénzben. A Deutsche Telekom így próbálja kiterjeszteni amerikai mobilhálózatát, amivel szeretne versenyelőnyt szerezni a nagyobb tengerentúli versenytársaikkal szemben, mint a Verizon Wireless vagy az AT&T.

A MetroPCS egyébként igencsak kapós lett az utóbbi hónapokban, a Sprint Nextel az októberi bejelentést követően közölte, hogy ő maga is felvásárlási ajánlatot kíván tenni a vállalatra.

A Deutsche Telekomnál nem reagáltak érdemben az ügyletet ellenzők vádjaira, és a szóvívőjükön keresztül közölték, a tranzakció mindkét fél számára előnyös lesz, és a legjobb szándékok mellett kerül majd megkötésre.

A felvásárlás októberi bejelentése óta a MetroPCS részvényei 25 százalékot veszítettek értékükből. Az árfolyam nem sokkal a 10 dolláros szint fölött mozog, és egyes elemzők szerint egy részvény nem ér többet 10 dollárnál. A New Street Research elemzője szerint az összeolvadással létrejövő társaságnak legalább 6,6 milliárd dollárral kellene csökkentenie adósságát, hogy az új cég eséllyel vegye fel a harcot a piacon.