Matolcsy összekapott a jegybankkal

Vágólapra másolva!
Egy holnap nyilvánosságra kerülő jegybanki jelentés üzenetével nem ért egyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a jegybankelnöki poszt legfőbb várományosa elárulta a tanulmány eredményét, és erkölcstelenséggel, károkozással vádolta meg az MNB-t, és mondandójába belekeverte az ellenzéket is. Az MNB visszautasítja Matolcsy vádjait, állításait.
Vágólapra másolva!

"Súlyosan etikátlan, káros, és árt az országnak" - ezekkel a szavakkal ment neki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter - a jegybankelnöki poszt legnagyobb esélyese - a Magyar Nemzeti Bank holnap nyilvánosságra kerülő jelentésének.

Az MNB a hónapokkal ezelőtt meghirdetett publikálási rendnek megfelelően pénteken teszi közzé azt a tanulmányt, amely a költségvetési hiány és az államadósság következő 15 éves pályájáról szól. A jegybanki szakértők ebben azt modellezik, hogy a jelenleg hatályos törvények továbbélése és a valószínűsíthető demográfiai folyamatok alapján a hiány és az államadósság milyen pályán mozog középtávon.

Matolcsy egy mai, logisztika témájú rendezvényen (a XVIII. logisztikai konferencián) tartott előadásán (itt videón is megnézheti) elárulta a jelentés eredményét: az államadósság növekedni fog a jegybanki stáb számításai szerint. Erre mondta azt Matolcsy, hogy "ez példátlan, súlyosan etikátlan, és árt a Magyar Nemzeti Bank tekintélyének, a magyar pénzügyi rendszernek és Magyarországnak." Később hozzátette: "Egyetlen esetben lehetséges az, hogy a jegybank egy ilyen előrejelzést ad a magyar államadósságra: azt hallották valahonnan, hogy a jelenlegi ellenzék hatalomra kerülése esetén újra növelné Magyarország államadósságát". Szerinte a mostani kormány ugyanis bizonyítani tudta, hogy csökkenti az államadósságot.

Az MNB megrökönyödött Matolcsy kijelentésein. Egyrészt azért, mert Matolcsy egy olyan jelentésről mondott véleményt, amely még nem nyilvános, csak holnap ismerheti meg a széles közvélemény. A jelentés tervezetét, mint reagálásukban kitérnek rá, ismerte a Nemzetgazdasági Minisztérium, a tervezetet tárgyaló ülésen ott volt a tárca képviselője, de észrevétele nem volt, kifogást nem tett.

A jegybank Matolcsy vádjait, kijelentéseit is visszautasítja. Mint a Portfolio.hu beszámol róla, az MNB kihangsúlyozta, hogy a jegybank szakmai stábja minden körülmények között a szakmai sztenderdeknek megfelelően végzi tevékenységét, előrejelzései megalapozottak és objektívek.