Vágólapra másolva!
Nagyot emelkedett a BUX a mai kereskedési napon is, teljesítményét a Magyar Telekom menetelése segítette leginkább 4,5 százalék feletti ugrással, arra a kora délutáni bejelentésre, hogy a cég továbbra is fenntartja 50 forintos osztalékát. A forint komolyabb napon belüli erősödésen van túl, amiben szerepet játszhatott egy új devizakötvény-kibocsátásról megjelenő hír is.Európában is szép emelkedéseket produkálnak a vezető indexek, amelyet a felemás amerikai makroadatok sem hátráltattak.Az USA-ban egyelőre nem tudnak egyértelműen feljebb kerülni az indexek, amiben az is szerepet játszhat, hogy még ma meg kellene egyezniük a döntéshozóknak, hogy elkerüljék az automatikus kiadáscsökkentési mechanizmus holnapi életbe lépését.
Vágólapra másolva!

Széttépték a Magyar Telekomot

A BUX felülteljesítő volt egész Európában, amit a Magyar Telekom komoly megugrása fűtött. A telekompapír arra a bejelentésre lőtt ki, hogy 50 forintos osztalékot javasol a menedzsment, pedig sokan már attól tartottak, hogy a cég idén csökkenteni fogja osztalékát. Korábban a cég negyedéves gyorsjelentésében felemás számokat publikált, de végül 4,6 százalékos hegymenetet produkált.

A Magyar Telekom árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

A régiós indexek közül a prágai bizonyult felülteljesítőnek, de a BUX is jól muzsikált 1,6 százalékos emelkedésével, a lengyel WIG20 egész nap gyengélkedett és nap végére sem sokat tudott javítani.

Forrás: [origo]

Az OTP tegnap felül felülteljesítette a magyar blue-chipeket, és ma is 1,5 százalékos emelkdéssel tudott zárni. A MOL elmúlt napokbeli gyengébb teljesítményét ma 2 százalékos plusszal korrigálta. A gyógyszerpapírok közül a Richter árfolyama feljebb tudott kerülni, míg az Egis teljesen elgyengült zárásra és 1 százalékos csökkenéssel 19000 forint allatt fejezte be a napot.

Forrás: [origo]

Holnap derül ki, hogy ki lesz az új jegybankelnök, a legtöbben Matolcsy György kijelölését valószínűsítik. A korábbi hetekben többször is megjelent, hogy a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter lehet az MNB következő elnöke. Az elnökváltás valószínűleg lazább monetáris politikát fog jelenteni, így a kamatcsökkentési hullám tovább folytatódhat, ami a forint gyengüléséhez vezethet, ha a nemzetközi hangulat kedvezőtlenre fordulna.

Újabb devizakötvény-kibocsátásra készülhet az ÁKK a legfrissebb hírek szerint, habár a kormányon nincs kifejezett nyomás a további külföldi forrásbevonásra. Az ÁKK vezérigazgató-helyettese, Buzás László a Reutersnek elmondta, hogy a kibocsátás devizaneméről és pontos időpontjáról nem született még döntés, és mindez nagyban függhet az aktuális piaci hangulattól és a regisztrációs procedúra hosszától.

Ma DKJ aukciót tartott az Államadósság Kezelő Központ, amin rekord alacsony 4,88 százalékos hozammal keltek el a 12 hónapos diszkontkincstárjegyek. Az átlaghozam két héttel ezelőtt 5,14 százalék volt, ez igen komoly javulást jelent. Az ÁKK a mai napon így 60 milliárd forint összegű forráshoz jutott, ami több mint kétszeres túljegyzést jelentett a 160 milliárd forint értékű benyújtott ajánlatok mellett.

A forint a napi mélypontjáról 296,7-ről vissza tudott erősödni az euró-forint árfolyam, amiben talán a kötvénykibocsátásról szóló hírek is szerepet játszhattak. A nap végére a kurzus a 296-os szint alá esett, jelenleg 295,5-nél mozog. A dollárral szembeni forint jegyzés 225,8-nál, míg a CHF/HUF 242,1-nél áll.

Forrás: [origo]

Újabb szép nap Európában

3 ezer fővel esett a munkanélküliek száma Németországban február során a ma megjelent adatok szerint. Az elemzők nem számoltak változásra, ettől függetlenül nem változott a 6,9 százalékon álló munkanélküliségi ráta. A német fogyasztói árindex pedig alacsonyabb lett a vártnál. A vegyes adatok nagyon nem mozgatták meg a piacokat, a jókedv végig kitartott a nap során.

Forrás: [origo]

A periféria országok kötvénypiacain ma hozamcsökkenést lehet látni, az olasz tízéves kötvényhozam az 5 százalék körüli szintekről 4,75 százalékig esett vissza. A mozgás révén csökkent a német 10 éves kötvényekhez képesti felár.

Néhány héten belül megalakulhat az új kormány Olaszországban, mondta Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnök. Bejelentésével próbálta nyugtatni a piacokat, hiszen a kialakult patthelyzet miatt a befektetők nagy eladásokba kezdtek a kockázatosabb eszközök piacán. Ezen hírek hatására a napközbeni mínuszokból szépen talpra állt a milánói tőzsde is.

Közzétette negyedik negyedéves gyorsjelentését a német Bayer gyógyszergyártó cég, amelyek kedvező adatokat tartalmaztak. A főbb eredménykimutatás sorait vizsgálva mind a 2011-es utolsó negyedévhez, mind az elemzői várakozásokhoz viszonyítva pozitív meglepetéssel szolgált a gyógyszergyártó. A papírok 2,3 százalékkal drágulnak.

A vártnál alacsonyabb lett a Deutsche Telekom negyedik negyedéves üzemi eredménye a reggel közzétett gyorsjelentése szerint. A német telekomcég 14,7 milliárd eurós árbevételt és 4,03 milliárd eurós EBITDA-t ért el, a várt 14,61 és 4,16 milliárd euróval szemben. A visszaesésben leginkább az európai és amerikai piac zsugorodása játszott szerepet. A vállalat 0,7 eurós osztalék kifizetését javasolja, ami viszont egybevág a Bloomberg konszenzusban szereplő értékkel. A cég részvénye mérsékelt 0,3 százalékkal csökken a jelentésre.

A várakozásokat túlszárnyaló negyedik negyedéves árbevételről, és a konszenzust minimális mértékben meghaladó üzemi eredményről számolt be a legnagyobb spanyol mobilszolgáltató, a Telefónica. A hírt pozitívan fogadták a befektetők, az árfolyam 2 százalék körül emelkedik.

Egyelőre viszszafogott Amerika

Az amerikai indexek enyhe pluszban állnak a vegyes makroadatokra. Az amerikai GDP negyedik negyedéves alakulásának második olvasata alulmúlta a várakozásokat. A felülvizsgált adatok szerint a várt 0,5 százalék helyett csupán 0,1 százalékkal bővült az amerikai gazdaság a negyedik negyedévben, ami viszont némileg jobb a januári elsődleges olvasat szerinti 0,1 százalékos visszaesésnél. Emellett a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát is publikálták, melynek értéke az előző heti 366 ezer főről 344 ezer főre esett vissza, ez lényegesen jobb a 360 ezer fős konszenzusnál.

Az indexek közül a Nasdaq áll eddig a legjobban 0,29 százalékos emelkedéssel, de túlzott erősödésről nem beszélhetünk. Az S&P 500 0,17, a Dow Jones 0,11 százalékkal araszol feljebb.

Forrás: [origo]

Ma kellene megállapodniuk az amerikai döntéshozóknak, hogy elkerüljék az automatikus kiadáscsökkentési mechanizmus életbe lépését, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy megállapodás születik. Elemzők azonban inkább a 85 milliárd dolláros megszorító csomag hosszabb távú hatásai miatt aggódnak, ami akár 0,5 százalékkal is csökkentheti a gazdasági növekedést.

A szektorok közül a távközlést és a nyersanyaghoz kapcsolódó vállalatokat szeretik eddig a befektetők leginkább.

Forrás: [origo]

20 százalékkal zuhan a kuponos vásárlásról ismert Groupon részvénye. A társaság sem árbevétel, sem profit terén nem tudta túlszárnyalni az elemzői várakozásokat, ráadásul a folyó negyedévre csak 560-610 millió dolláros bevételre számít a menedzsment, de a piaci konszenzusban szereplő 647,7 millió dollárt jócskán alulmúlhatja. Az első negyedévi üzemi eredménye 10 millió dollár veszteség és 10 millió dollár nyereség között alakulhat, utóbbi is csalódást keltő adat.

17 százalékkal zuhan a JC Penney amerikai kiskereskedelmi üzlet papírja a tegnapi gyatra gyorsjelentést követően. A negyedik negyedéves same store sales (legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma) adata 31,7 százalékos visszaesést mutat, szemben a konszenzusban szereplő 27,8 százalékos csökkenéssel. A társaság bruttó fedezete 23,8 százalék lett a várt 30,9 százalékkal szemben.