Óriásfúzió készülődik az irodaszerpiacon

Vágólapra másolva!
Összeolvadhat az amerikai irodaszer piac két nagyobb szereplője, az Office Depot és az OfficeMax, amivel a piacvezeő Staples legnagyobb versenytársa jönne létre - írja a Bloomberg magát megnevezni nem kívánó forrásra hivatkozva. A két egyesülni kívánó vállalatnál nem kívánták kommentálni az értesüléseket, a befektetők mindenesetre megörülhettek a híreknek, mivel az Office Depot részvényei 33 százalékos, az Office Max-é pedig 19 százalékos ugrással készülnek nyitni.  
Vágólapra másolva!

Az összeolvadás lehetőségéről tárgyalnak az Office Depot és az OfficeMax vezetői. Az ügylet a hírek szerint még ezen a héten létrejöhet, amivel 18 milliárd dollár forgalmú óriásvállalat alakulhatna meg. Ezzel pedig a legnagyobb versenytársa jönne létre az amerikai irodaszer piac vezetőjének tekintett, 25 milliárdos árbevételű Staplesnek. Az egyesülés segíthet csökkenteni a költségeiket, és növelheti a profitabilitásukat a részvényesi értékkel együtt.

Forrás: [origo]

Az Office Depot Amerika második legnagyobb irodaszer-értékesítőjének számít, és a legnagyobb részvényese a Starboard alap, mely közel 15 százalékos részesedéssel rendelkezik a cégben. Az összeolvadást a Starboard menedzsmentjének is el kell fogadnia, akik jelezték, hogy támogatják az ötletet.

Az ügyletre viszont a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak kell végül rábólintania, ami egyes vélemények szerint nem lesz egyszerű. David Balto trösztellenes ügyvéd szerint a nagy irodaszer-ellátók összeolvadása versenyellenes, mivel a piac egyik szereplőjének kiesése hátráltatja a fogyasztók megszerzéséért folyó "harcot", és emelheti az árakat. Emiatt nem engedélyezték az Office Depot és a Staples egyesülését még 1997-ben.

A tranzakcióban érintett két vállalatnál pletykáknak minősítették az értesüléseket, melyeket nem kívánták tovább kommentálni. A befektetők mindenesetre megörültek a híreknek, ugyanis az Office Depot részvényei 33 százalékot ugrottak a nyitás előtti kereskedés során. A papírok a 2006-os csúcsuk elérése után 90 százalékot vesztettek értékükből.

Az OfficeMax árfolyama is nagy menetelésre készül, mivel már 19 százalékkal került feljebb nyitás előtt.

Office Depot árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]