Kevesebbet kapunk, de jól jártunk

Vágólapra másolva!
Magyarország a befizetések arányában a második legtöbbet kapja vissza - mondta Orbán. Magyarország uniós pénzügyi támogatása ezzel együtt csökken.
Vágólapra másolva!

Magyarország azonos bánásmódot kért, az Európai Unió állam- és kormányfői pedig a csúcstalálkozón elismerték a magyar emberek által tett, az adósság és a hiány csökkentésére tett erőfeszítéseket - közölte Orbán Viktor a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

A kormányfő azt mondta, az egy főre jutó nettó pozíciót tekintve Magyarország Litvánia mögött a második. Ez azt jelenti, hogy Magyarország a befizetései arányában a második legtöbb pénzt kapja vissza. Orbán 7080 milliárd forintot említett, de szavaiból nem derült ki, hogy ebből levonta-e már a magyar befizetéseket, és azt a pénzt, amellyel a magyar költségvetés kipótolja a támogatást. Összehasonlítani azokat a pénzeket érdemes, amely nem tartalmazza a magyar hozzájárulásokat.

Jól jártunk

A miniszterelnök mindenesetre a hét év alatt megszerezhető összeg nagyságát akarta hangsúlyozni. "Forintban ez hat vasúti vagonnak megfelelő 20000 forintos bankót, euróban pedig egy teljes kocsinak megfelelő 500 euróst jelentene" - mondta.

Magyarország úgy indult neki az alkudozásnak, hogy mintegy 30 százalékkal kaphat kevesebbet, mint az előző hétéves ciklusban. Az általunk lehívható pénzek összege az eredeti költségvetési javaslat szerint 18,2 milliárd eurós (5100 milliárd forint) lett volna szemben a 2007-13 közti 25,7 milliárd euróval (7200 milliárd forintnál). Az eredeti javaslatot Van Rompuy novemberi ígéretében kétmilliárddal megfejelte, de a kormány erre akkor nemet mondott.

A BruxInfo számítása szerint is jól járt Magyarország. A lap úgy kalkulál, hogy a tárgyalások végére sikerült 8-9 százalékra leszorítani a magyar támogatási szint csökkenésének mértékét. Így az alku végső szakaszában már nem voltunk problémás eset. Az is kedvez Magyarországnak, hogy a beruházások maximális uniós társfinanszírozási rátája 85 (és nem 75) százalék lesz, és a közhatalmi intézmények (minisztériumok) kivételével költségként elszámolható lesz a vissza nem igényelhető áfa, akárcsak a jelenlegi pénzügyi időszakban - teszik hozzá.

Lesz NFÜ?

Orbán a hazai pénzosztás módját is átszervezné. A jelenlegi felelőst, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget egy új szervezet váltja, amely tervező feladatait megosztja a minisztériumokkal. Az NFÜ-től a minisztériumokhoz kerülő irányító hatóságok döntenek majd az uniós források felhasználásáról - mondta Orbán Viktor a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök kifejtette, hogy az még nem dőlt el, hogy a jelenlegi pénzügyi időszakot az NFÜ viszi-e végig, és az irányító hatóságok az új pénzügyi időszak kezdetén veszik-e át a ügynökség feladatait, vagy fokozatos átállás lesz, és a két struktúra egy ideig egymással párhuzamosan működik majd. A koordináció a Miniszterelnökséghez kerül - jelentette be Orbán Viktor.