Egyre pikánsabb az Apple-sztori - Bevásárolt a pereskedő befektető

Vágólapra másolva!
Másfélszeresére növelte az Apple-ben meglévő részesedését a negyedik negyedévben a céget közelmúltban beperlő Greenlight Capital. A legendás David Einhorn vezette alap azért küzd, hogy az Apple valamilyen módon felszabadítsa az egészen elképesztő nagyságú készpénzállományában rejlő értéket. Az alap kitettségét elnézve, nagyon nem mindegy Einhorn számára, hogy sikerrel jár-e a hadjárata.
Vágólapra másolva!

Egyre jobban függ Einhorn az Apple-től

46 százalékkal növelte egyébként sem csekély nagyságú részesedését az Apple-ben David Einhorn híres alapja, a Greenlight Capital a negyedik negyedévben, ezzel a nagy hedge fundok között szinte egyedüliként még tovább emelte az Apple súlyát befektetései között - derült ki az alap negyedéves tájékoztatójából.

Az alap portfóliójában összesen közel 1,6 millió darab Apple részvény szerepel közvetlenül vagy opciókon keresztül, míg egy negyedévvel korábban csupán alig valamivel több mint egymillió részvénye volt, amivel már szeptember végén is az alap legnagyobb befektetése volt az iPhone-gyártó. David Einhorn egyébként az egyik leghíresebb hedge fund menedzser, aki azzal szerzett magának hírnevet, hogy a Lehman Brothers összeomlása előtt hónapokkal a közelgő csődre figyelmeztetett.

Mindeközben viszont Einhorn konkurenciájából több meghatározó alap is az eladói oldalon állt az elmúlt negyedévben, a közzétett dokumentumok alapján a Reuters szerint legalább 4-5 millió darab Apple részvénytől váltak meg nagy hedge fundok, míg a vételi oldalon lényegesen kevesebben tartottak Einhornnal.

Einhorn nagyon akar valamit

A helyzet pikantériája, hogy alig egy hete Einhorn hangos kampányt indított, hogy nyomást gyakoroljon az Apple menedzsmentjére a hatalmas, közel 140 milliárd dolláros készpénzállomány részvényeseknek történő visszajuttatásáért. Ahogy hétfői elemzésünkben bemutattuk, a neves befektető egészen speciális módon, osztalékelsőbbségi részvények kibocsátásával érné el, hogy felszabaduljon a "használaton kívüli" készpénzállományban rejlő részvényesi érték.

Az Apple menedzsmentje gyors közleményében ugyan biztosította a részvényeseket, hogy minden lehetőséget megvizsgál a készpénz visszajuttatására. Azóta azonban Tim Cook, a cég vezérigazgatója egy befektetői konferencián lényegesen visszafogottabban nyilatkozott ("buta kis show'-nak minősítette a pert), sőt, az Apple másik közleményében azt állított, Einhorn "túszul ejti" a befektetőket a saját érdekei érvényesítésére. A vitát feltehetően az amerikai értékpapírpiaci hatóság (SEC) rendezi majd, hiszen Einhorn lényegében beperelte a céget a február végi közgyűlésre előterjesztett javaslatai formai hibái miatt.

Távolról sem egyértelmű az ügy kimenetele, az Apple menedzsmentje úgy tűnik, továbbra sem szívesen barátkozik meg egy jelentősebb osztalék kifizetésének vagy a részvénystruktúra bonyolításának gondolatával. A befektetők számára viszont talán már az is pozitív lehet, hogy Einhorn akciója ráirányította a figyelmet az Apple hatalmas készpénzállományának problémájára, a befektető szerint ugyanis a részvény rendkívül nyomott árazásában ez a tényező sokkal erőteljesebben szerepel, mint hinnénk.

Ha kicsit rosszmájúan közelítjük a kérdést, akkor nem kizárt, hogy Einhorn látványos kampánya azt a célt szolgálja, hogy az árfolyamot kicsit felhajtva ki tudjon hátrálni a hatalmas pozícióból, amit valószínűleg nem a legjobb ütemben bővített a negyedik negyedévben. Einhorn mindenesetre elszántnak tűnik, de egyelőre az Apple technikai képe nem igazolja vissza azt a hatalmas potenciált, amit állítása szerint a készpénzállományból fel lehetne szabadítani.

Továbbra sem fest valami jól

A 700 dollár feletti történelmi csúcs óta töretlen a csökkenő trend, pusztán átmeneti pozitív korrekciókra futotta a részvény erejéből. Legutóbb is csak a 480 dollárnál található mélypont szintjéig tudott felpattanni az árfolyam, és az osztalékfizetési kilátások ellenére visszafordult délnek. Egyelőre nem fest úgy, hogy a közeljövőben trendfordulót láthatnánk, amin azonban könnyen változtathat, ha az Apple végül mégis drasztikusabb készpénz-visszajuttatásra szánja el magát.

Korábbi elemzéseinkben arra is kitértünk már, hogy az Apple számára a meglévő üzletágak nem nyújtanak kellően nagy növekedési potenciált, az elmúlt hónapokban pedig a cég gyorsjelentései hideg zuhanyként józanították ki a piacot. A nem túl fényes kilátások beárazódása vezethetett a drasztikus eséshez, amin egyedül talán az osztalékpolitikával kapcsolatos kedvező döntés változtathat meg igazán gyorsan és látványosan.

Apple (Nasdaq)