Készpénzben úsznak az európai cégek

Vágólapra másolva!
Már 475 milliárd dollárra rúg a legnagyobb európai cégek által felhalmozott készpénzállomány összege, ami közel háromszorosa, mint egy évtizeddel ezelőtt. Az eurózóna kockázatai mindinkább konzervatív politikát követelnek meg a vállalatoktól, ami az európai társaságok által végrehajtott akvizíciók számára is jelentős hatást gyakorol.
Vágólapra másolva!

Rohamosan növekszik az európai cégek készpénzállománya, írja a Bloomberg. A Stoxx Europe 600 index komponenseiből a már jelentett 265 céget kiemelve (kivéve bankok és biztosítók) közel 475 milliárd dollárnyi szabad készpénzt találunk a könyvekben, amiben főleg a Siemens, Vodafone és a francia Total SA jár élen. Összehasonlításként 10 évvel ezelőtt mindössze 136 milliárd dollár volt a szabad készpénzállomány és 2011-ben is jóval alacsonyabb összeget (415-420 milliárd dollár) figyelhettünk meg.

Forrás: [origo]

A készpénzállomány ilyen magas szinten tartásának egyik legfőbb oka a jövővel kapcsolatos bizonytalanság, mondta a Goldman Sachs egyik vezető elemzője. A magas munkanélküliség és a magas adók rendkívül rányomják a bélyeget a fogyasztási szokásokra.

A konzervatív politika egyik legfőbb hatása abban jelentkezik, hogy az európai cégek által végrehajtott felvásárlások száma drasztikus mértékben lecsökkent. Persze kivételek ebben az esetben is vannak, például a svájci Nestlé, akik a befektetéseik 2012-es szintjén célozták meg idén. Érdekesség még az Unilever példája is. A holland cég bár az utóbbi években végrehajtott pár felvásárlást, ám ezek mérete valószínűleg nem volt túl nagy, hiszen a vállalat 1999 óta a legnagyobb készpénzállománnyal rendelkezett 2012-ben.

Ezzel szemben az USA-ban jelentős akvizíciók mennek végbe, többek között az NBC Universal, vagy a Heinz felvásárlása kapcsán. A másik kontinensen történő nagyobb felvásárlási kedv elsősorban az amerikai gazdaság kedvezőbb kilátásaival magyarázható, illetve az Európában tapasztalt adósságválság problémája sem érinti olyan érzékenyen az USA vállalatait.

Forrás: [origo]

Az európai cégek óvatosságának hatására az osztalékok kifizetésében is megváltozott a gyakorlat. Számos cég csökkentette, vagy vonta vissza az idei évben tervezett osztalék kifizetését. A Nokia történetében például 143 év óta először fordul elő, hogy a cég nem fizet osztalékot. Az osztalékhozam várhatóan a Stoxx Europe 600 cégei között 3,45 százalék körül alakul.