Óriási meglepetés az E-Starnál - Hoppon maradt a vezetőség?

Vágólapra másolva!
Hivatalosan meg nem erősített információnk szerint az E-Star mai csődegyezségi tárgyalásán nem született egyezség, miután mindenki legnagyobb meglepetésére az E-Star ESCO által leadott kötvényeket birtokló, menedzsmenthez közelinek tartott cég nem szavazta meg a vezetőség terveit. A nagy hitelezők részvénykibocsátást szorgalmaznak, amivel lényegében átvennék a céget, miközben a részvényesi érték 100 forint alá zuhanna.
Vágólapra másolva!

17:30 - Hoppon maradt a menedzsment?

Információink szerint óriási meglepetés született a csődegyezségről kiírt szavazáson. Az a cég, amely megvásárolta a Raiffeisen hitelköveteléseit jó eséllyel megegyezik azzal az eddig titokzatos szereplővel, amelyhez az E-Star ESCO kihelyezte az általa megvásárolt kötvényeket, valószínűleg azzal a céllal, hogy teljes szavazattal szavazhassanak a menedzsment reorganizációs terveiről. Ez a szereplő azonban értesüléseink szerint nem szavazta meg a menedzsment elképzeléseit a nem biztosított hitelek körében kiírt szavazáson.

Jelenleg a szavazatok összeszámlálása zajlik, de nagyon valószínű, hogy ma nem születik megegyezés az ügyben, hiszen a menedzsment a szükséges szavazatok körülbelül 8-10 százalékát szerezhette meg a szükséges 50 százalék plusz egy szavazat helyett. A biztosított hitelek körében kiírt szavazásra emiatt egyelőre nem is került sor, így nem tudhatjuk, hogy a Raiffeisentől átvett hitelek révén milyen irányba szavazna a "titokzatos" szereplő (nem nagy merészség feltételezni, hogy azon a szavazáson sem támogatná a vezetőséget - mindkét szavazáson legalább a szavazatok felét el kell érni a sikerhez).

A két nagy hitelező intézményi befektető továbbra is a jelentős részvénykibocsátást szorgalmazza, értesüléseink szerint 50 millió darab új részvényt dobnának piacra. A döntés keresztülviteléhez a hitelezők közös álláspontját képviselő hitelezői választmányt állítanának össze. A részvényesi érték tekintetében ez rendkívül negatív fejlemény lenne, hiszen ahogy korábbi elemzésünkben rámuatttunk, egy ilyen volumenű kibocsátás esetén a részvények fair értéke jócskán 100 forint alá kerülhetne.

15:49 - Felmerült a csődbűntett gyanúja

Ma tartják az E-Star Alternatív Nyrt. csődegyezségi tárgyalását, melyen eldőlhet, hogy a hitelezők támogatják-e a menedzsment által beterjesztett reorganizációs tervet. Emiatt az E-Star törzsrészvények és kötvények kereskedését a mai napra felfüggesztették a Budapesti Értéktőzsdén.

Meg nem erősített információnk szerint a nagy hitelezők követelték, hogy az E-Star ESCO leánycég által korábban visszavásárolt, majd néhány héttel ezelőtt eladott kötvények kerüljenek vissza az ESCO-hoz. Azt nem lehet tudni, hogy kinek adta el az E-Star ESCO ezeket a kötvényeket, de a jelenlegi helyzetből arra következtetünk, hogy a menedzsmenthez közeli vevő szavazataival jelentősen befolyásolná a csődegyezségi szavazás sorsát. A csődgondnok egyelőre nem foglalt állást a kérdésben, de elképzelhető, hogy a nagy hitelezők csődbűntettre hivatkoznak majd a kötvények sajátos adás-vétele kapcsán.

Mi az a csődbűntett?

A hatályos jogszabályok szerint az, aki a gazdasági tevékenysége körében bekövetkezett fizetésképtelensége esetén a Büntető Törvénykönyvben meghatározott különböző elkövetési magatartásokkal a hitelezők kielégítését részben vagy egészben azáltal hiúsítja meg, hogy a fizetésképtelenné válást vagy annak látszatát előidézi, bűncselekményt követ el.


Forrásaink szerint alternatív egyezségi javaslat is szóba kerülhet. Ebben az esetben valószínűleg egy újabb csődegyezségi tárgyalást kell majd összehívni. A megegyezésre további 55 nap áll rendelkezésre, de még ezután is kérheti az E-Star a moratórium meghosszabbítását. A tárgyalások megkezdése előtt több nyitott kérdés is van, így nem lehet tudni, mi lesz az egyezkedés végeredménye. Elméletileg mind a biztosított, mind a nem biztosított hitelezői kategóriákban többségi szavazat szükséges ahhoz, hogy a reorganizációs terveket elfogadják.

Soós Csaba, a társaság vezérigazgatója és egyben nagytulajdonosa nemrég úgy nyilatkozott a Gazdasági Rádiónak adott interjújában, hogy egy biztosított hitelezőről és értelem szerűen több nem biztosított hitelezőről (munkavállalók, szállítók, kötvényesek, Soós Csaba alárendelt kölcsöne) van szó. Hozzátette, hogy véleménye szerint szükség lehet majd egy újabb tárgyalásra is, de mindenképpen az a cél, hogy valamilyen úton-módon megegyezés szülessen.

Érdekes események sorozata

Az utóbbi időben történt néhány olyan esemény a társaság életében, amely alapján most már azok sem lehetnek biztosak a végkimenetelben, akik közel állnak a tűzhöz. Például azok az intézményi kötvénytulajdonosok, akiknek vélhetően jelentős szavazati hányaduk van és épp ezért, illetve szakmai hátterük miatt a legjobban informáltak között lehetnek.

Az említett Soós Csaba interjúból kiderült, hogy jelenleg már csak két nagyobb intézményi kötvénytulajdonos van, míg korábban ötről volt szó. Arról is lehetett hallani, hogy ők azok a hitelezők, akik a részvénykibocsátást erőltetik, és azt akarják, hogy ne csak a kötvényesek, hanem a részvényesek is szenvedjenek el veszteségeket (korábbi cikkünkben foglalkoztunk ezzel a témakörrel).

Sokan arra spekuláltak, hogy az E-Star kötvény visszavásárlásaival próbál minél több szavazatot "házon belül" tartani, hogy végül a kötvényesek érdekeitől függetlenül saját érdekük szerint vezényelhessék le a reorganizációt (a visszavásárolt kötvények 25 százalékos súllyal szavaznak a csődegyezségi tárgyaláson). Azonban néhány héttel ezelőtt a visszavásárolt kötvényeket eladta a társaság egy ismeretlen félnek.

Nem lehet azonban tudni, hogy a vásárlónak mik a szándékai, de rossz nyelvek szerint az is lehet, hogy a Soós Csaba vezette menedzsment taktikát váltott, mivel nem sikerült elég kötvényt visszavásárolni, és inkább egy hozzá közel álló félhez "helyezte át" a kötvényeket, amelyek így már 100 százalékos súllyal fognak szavazni. Ezek azok a kötvények, amelyeknek a hitelezők követelése szerint vissza kellene kerülnie a céghez.

A másik érdekes fejlemény a Raiffeisen Bank lépése, ugyanis a hitelintézet a korábban felmondott hiteleit egy követeléskezelő cégnek adta át . Ebben az esetben sem lehet tudni a vevő fél kilétét, de szintén előkerültek olyan gondolatok, mely szerint egy Soós Csabához közel álló cég kaparinthatta meg a követeléseket, ezért a biztosított hitelezők esetén a reorganizációs terv elfogadása ilyen módon biztosított lehet.

E-Star (napi grafikon)