Moody's: nem érdemel jobbat Magyarország

Vágólapra másolva!
Péntek este megerősítette Magyarország adósságbesorolását és a hozzá tartozó negatív kilátást a világ egyik legnagyobb hitelminősítője, a Moody's. A társaság úgy gondolja, a gyenge növekedési kilátások miatt nem érdemel jobb besorolást az ország, hiába csökkent az államadósságát és tartja a 3 százalék alatti hiánycélt a kormány. A Nemzetgazdasági Minisztérium még éjjel reagált a döntésre, szerintük a Moody's nem látja jól a magyar helyzetet.
Vágólapra másolva!

Péntek éjjel megerősítette Magyarország "Ba1" besorolását és hozzá tartozó negatív kilátást a Moody's, utóbbi miatt nem zárhatjuk ki, hogy a jövőben romlik az ország megítélése a minősítőnél. Továbbra is bóvli, befektetésre nem ajánlott kategóriában maradt Magyarország a Moody's-nál.

A Moody's üdvözli a kormány több lépését is, szerintük teljesülhetett a 2012-es 2,7 százalékos hiány és a jövőben is mindent megtesz majd az ország, hogy 3 százalék alatt maradjon a költségvetési deficit.

A hitelminősítő szerint kedvező folyamatok zajlottak tavaly a magyar kötvénypiacon, a kibocsátások jelentős részét belföldről finanszírozták, ami egészségesnek mondható. Ugyanakkor felhívja a Moody's a figyelmet a magas külföldi kötvénytulajdonosok arányára, mely negatív befektetői hangulatban nehézséget okozhat.

A kormány intézkedéseivel kapcsolatban kiemeli a Moody's, hogy számos intézkedés rontja az ország növekedési kilátásait. A kalkulációk szerint tavaly 1,4 százalékos volt a gazdasági visszaesés nagysága, 2013-ban pedig 0,3 százalékos lehet a GDP bővülésének üteme.

Nem ért egyet a minisztérium

Még éjjel reagált a Moody's lépésére a Nemzetgazdasági Minisztérium. Szerintük nem látja jól a magyar helyzetet és az eddig felmutatott eredményeket a minősítő.

"Mindenki számára egyértelmű, hogy Magyarország az elmúlt 2 évben a csőd széléről, egy stabil, kiegyensúlyozott országgá küzdötte fel magát, melynek mutatói javultak az előző minősítéshez képest: a költségvetési hiány tartósan 3% alatt marad, az államadósság csökken, az ország ún. külső finanszírozási képessége a régióban a legmagasabb, tartósan és biztonsággal tudjuk magunkat finanszírozni a piacról. A folyó fizetési mérleg jelentős többletet mutat, a foglalkoztatás pedig 2010-től folyamatosan bővül. Befektetőink egyre inkább a saját elemzéseikre és meglátásaikra hagyatkoznak, és hisznek, bíznak Magyarországban. Ezt mutatják a sikeres állampapír aukciók és a csökkenő országkockázat is." - írja közleményében az NGM.

A Moody's is véleményt mondott

A Moody's a harmadik a nagyobb minősítők között, aki a közelmúltban Magyarországról véleményt mondott. A Fitch december 20-án stabilra javította a kilátásokat a korábbi negatívról, míg a Standard and Poor's novemberben vágott egyet az ország bóvli besorolásán.

Forrás: [origo]