Kifulladt a forint

Vágólapra másolva!
Megtorpant a forint erősödése ma, nem sikerült tovább kúsznia lefelé az euró-forint árfolyamnak. Ezzel ráadásul fontos támaszhoz érkezett a kurzus, amit kis eséllyel tud gyorsan letörni, emiatt rövid távon inkább a forint gyengülésére lehet érdemes készülni.
Vágólapra másolva!

Ma nem ment az erősödés

Nem tudta ma folytatni a forint az elmúlt napokban látott erősödését, a reggel még látszólag stabilan 291 alatt mozgó eurójegyzések délután 291,7 fölé emelkedtek, és ugyan kora estére valamelyest korrigált az árfolyam, úgy tűnik, ma nem sikerül visszakúsznia 291 alá.

EURHUF (1 perces)

Igazán nagy horderejű, a forint piacát közvetlenül befolyásoló hír nem látott ma napvilágot. Nem mellékes természetesen a forint szempontjából Simor András nyilatkozata, amelyben a hamarosan leköszönő jegybankelnök arra figyelmeztet, hogy a devizatartalékok felhasználása súlyos kockázatot jelenthet. Ezzel Simor üzenetet küldött utódjának - akinek kiléte továbbra is kérdéses -, hogy igyekezzen tartózkodni a szélsőségesen unortodox megoldásoktól, mert ezek könnyen visszaüthetnek.

Jó hír lehet a forint erősödésében bízók számára, hogy az HSBC elemzői arra számítanak, hogy 2013 végére 280-ig erősödik a forint az euróval szemben, az elmúlt hónapokban látottnál visszafogottabb ütemű kamatvágások mellett. A bankház elemzése alapján az előttünk álló fél évben viszont kár lenne a mostaninál tartósan alacsonyabb forintárfolyamra készülnünk. A jegybank agresszívabb kamatvágásai és a nemzetközi hangulat rosszra fordulása is kockázatot jelent a forint számára.

Technikai támaszra ért az árfolyam

A forint a két héttel ezelőtt látott 300 közeli szintekről egész meredek erősödéssel jutott el a 290-es támasz közelébe. Az árfolyam esésének viszont ez a masszív támasz 290-nél gátat szabhat, különösen úgy, hogy kiegészült az 50 napos mozgóátlaggal is. Az erőteljes támasz könnyen lehet, hogy a rövid távú erősödés végét jelenti a forint számára, viszont a másik oldalról a támasz letörése valóban megnyitná az utat a 280-285-ös szintek felé.

Az egyre sérülékenyebb nemzetközi hangulat és a közelgő jegybankelnökváltás jelentette bizonytalanság miatt úgy véljük, érdemesebb inkább arra készülni, hogy a fontos támaszról inkább a forintgyengülés irányába, azaz felfelé mozdul el az árfolyam.

EURHUF (napi grafikon)