Vágólapra másolva!
Továbbra is nagyobb esésben mozog a MOL árfolyama, mivel a Dana Gas az olajtársaságban lévő jelentős mértékű pakkjától válik meg. Az OTP viszont remekül teljesít, amivel tegnapi nagyobb gyengülését korrigálja. A bankpapír erősödése segített a BUX-nak lefaragnia a nagyobb veszteségekből, de a magyar részvényindex még mindig jócskán lemaradva régiós társaitól, a negatív tartományban tanyázik.Európában a legfrisseb hírek szerint 960 milliárd eurós költségvetésről fognak megállapodni a politikusok a javában zajló EU-csúcson, a döntést a mai nap során fogják pontosítani. A kedvező kínai makroadatok reggel segítettek megalapozni a jó hangulat, és a Brüsszelből érkező pozitív hírek hatására erősödni tudnak a részvényindexek. Amerikában  a tegnapi záróértékek körül indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján, és viszonylag eseménytelenebb napra lehet felkészülni makroadatok tekintetében, csupán a külkereskedelmi mérleg decemberi alakulását fogják közzétenni.
Vágólapra másolva!

Beragadt a forint

Továbbra is a negatív tartományban mozog a magyar részvényindex leginkább a MOL nagyobb esése miatt. A BUX kissé faragva veszteségein 0,6 százalékos mínuszban mozog, amivel igencsak lemaradt régiós társaitól.

Forrás: [origo]

A MOL az utóbbi fél év legnagyobb napon belüli zuhanását produkálja, 4 százalékot veszített már értékéből, mivel az olajtársaság részvényeitől nagy mennyiségben szabadul a vállalat arab nagytulajdonosa, a Dana Gas, mely összesen 1,675 millió darab papírjától válik meg. A legfrissebb hírek szerint 17 515 forintot értékesíti a részvényeket a Dana Gas.

További hír, hogy egy új állami kőolajipari vállalat megalapítását fontolgatja a horvát kormány, ami miatt az INA 8500 dolgozójának sorsáért aggódnak a szakszervezetek - írja az MTI a Poslovni dnevnik üzleti napilapra hivatkozva. A lépés veszélyeztetné a MOL horvát leányának kutatási és termelési ágazatát, továbbá ezáltal a dolgozók munkahelyének biztonságát. A szakszervezetek szerint a magyar olajipari cég keveset ruház be, véleményük szerint modernizálni kellene a töltőállomásokat és felújítani a sisaki finomítót.

A többi blue-chip közül az OTP teljesít kiemelkedően, mely a tegnapi nagyobb esését korrigálhatja, és már 2,1 százalékot ugrott az árfolyama. A bankpapírt a Morgan Stanley felől érkező felminősítés is segítheti, mivel az elemzőház a korábbi egyenlő súlyozásról felülsúlyozásra minősítette fel a bankpapírra vonatkozó ajánlását.

Ezen túl a Richter visszacsúszott a tegnapi záróértéke közelébe, a Magyar Telekom 0,7 százalékot, az Egis pedig 0,3 százalékot erősödött.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a PannErgy folytatja pocsék teljesítményét, ma 3,4 százalékot vesztett értékéből eddig a papír, miután tegnap új 7 éves mélypontjára került.

Egymásnak ellentmondó hírek érkeznek az e-útdíj tender kiépítésével kapcsolatban. A Népszabadság legfrissebb értesülései szerint mégsem folytat tárgyalásokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a sikertelenül zárult e-útdíj tender korábbi résztvevőivel. A korábbi híresztelések szerint az NFM a Magyar Telekom leányával, a T-Systems-szel és az osztrák Kapsch-sal is tárgyalásokat kezdett, de ezt az érintett cégek cáfolták.

További hír, hogy az Elmű és az Émász igazgatóságának elnöke elmondta, további 30 százalékos lakossági áramár csökkentés esetén befejezheti tevékenységét a cég Magyarországon. Az egyik nagytulajdonos, a német RWE is a kivonuláson gondolkozik, és Marie-There Thiell az interjújában kifejtette, hogy a társaság az idei évre veszteséget vár az eddig bevezetett árcsökkentés és új közműadó miatt. Nemrégiben Lázár János kormánypárti politikus nyilatkozta, hogy 2014 közepéig újabb 20 százalékos rezsicsökkentést tartana kívánatosnak.

A forint változatlanul stagnál, és az euróval szembeni kurzusa a 292,5-ös szintnél mozog. A dollár/forint árfolyama 218-nál, a svájci franké pedig 237,8-nál tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Felminősítették a Vodafone-t

Kedvező hírek érkeznek a javában zajló EU-csúcsról, ahol egyre közelednek az álláspontok az EU vezetői között az Unió 2014-2020 közötti időszakára vonatkozó költségvetésével kapcsolatban. A legfrissebb hírek 960 milliárd eurós keretösszegről szólnak, és nagy valószínűséggel a végső megállapodás ma meg fog születni. Ezzel úgy néz ki, Herman Van Rompuy akarata tudott érvényesülni, az Európai Tanács elnöke ugyanis 957 milliárd eurós költségvetést szeretne elérni, miközben például a britek csak 912 milliárdos keretet akarnak.

Ezen túl Kínában a gazdaság javulásáról árulkodó makroadatokat tettek közzé, ami segített megalapozni a befektetők jó hangulatát.

Így ezek következtében továbbra is a pozitív tartományban mozognak a főbb részvényindexek, melyek közül a londoni FTSE 0,4 százalékot erősödött. Jó teljesítményében nagy szerepet játszik a Vodafone 0,8 százalékos drágulása, miután a Bank of America Merril Lynch elemzője semlegesről vételre minősítette fel a társaság papírjait.

Forrás: [origo]

A kedvező kínai makroadat hatására a nyersanyagipari vállalkozások részvényei is jól teljesítenek, az Anglo American 2 százalékot, az ENRC pedig 1,2 százalékot drágult. Kína ugyanis a világ legnagyobb nyersanyagimportőrének számít, és fellendülése ezeknek a cégeknek az eredményére is kedvező hatással lehet.

A kamiongyártó MAN közzétette negyedik negyedéves gyorsjelentését, mely szerint 35 százalékkal esett vissza az üzemi nyereségük egy év alatt, és további csökkenésre számítanak. Ennek ellenére a részvények 0,3 százalékos pluszban forognak.

A Peugeot-Citroen 1 százalékot esett már, mivel 6 milliárd eurós vesztesége is lehetett a 2012-es évben az autógyártónak, amiben szerepe lesz egy 3,9 milliárd eurós értékvesztési leírásnak a Financial Times szerint.

Külkereskedelmi mérlegre várhat Amerika

Amerikában nem mutatnak jelentős elmozdulást a határidős indexek, így valószínűleg a tegnapi záróértékek közelében fog indulni a kereskedés. A mai makroadatok közül csupán a kereskedelmi mérleg decemberi alakulását fogják közzétenni, melyre 46 milliárd dolláros hiányt várnak előzetesen.