Vágólapra másolva!
Az NGM államtitkára megígérte, hogy nem lesz választási költségvetés, mert kötelességünk 3 százalék alatt tartani a hiányt. Ennek az IMF képviselője rendkívül örült, de szerinte és a HBLF üzleti fórumon előadó külföldi közgazdászok szerint Magyarország baja a növekedés hiánya.
Vágólapra másolva!

Nem lesz semmiféle választási költségvetés - ígérte Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a budapesti Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) gazdasági konferenciáján. Ha egyszer elértük, kötelességünk megtartani a 3 százalék alatti hiányszintet, amelyet korábban soha nem sikerült teljesíteni - tette hozzá.

Kijelentette: a stabilitási lépések és a reformok lehetővé teszik, hogy Magyarország visszatérjen a 90-es évek sikeres sztorijához, a kicsi, nyitott, exportorientált gazdasághoz. Ennek jelei már most is látszanak, hiszen Magyarország a 9. helyre került az Ernst and Young legújabb globalizációsindex-rangsorában - mondta.

A kormány törekvéseit az IMF is értékeli. Irina Ivascsenko, a valutaalap magyarországi képviseletvezetője azt mondta, nem tudja eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a kormány elkötelezettsége a költségvetési hiány tartására. Két tényezőt emelt ki, amely segíti Magyarországot: élvezi az Európai Központi Bank és a Fed laza monetáris politikáját, emellett pedig tartja a költségvetési fegyelmet.

Az IMF szakértői nemcsak most, hanem közép- és hosszú távon is aggódnak a magyar növekedés miatt, mert annak hiánya ördögi kört teremthet, ami a GDP-arányos adósságszintre is hatással van. "Nem tragikus a helyzet, de nagyon nehéz" - tette hozzá. Az IMF magyarországi képviselője kiemelte: a kockázati megítélés és a likviditási helyzet jelentős nemzetközi javulása ellenére továbbra is bizonytalan a világpiaci környezet. Figyelmeztetett: az olyan kis, nyitott országok, mint Magyarország, amelyeknek évről évre jelentős finanszírozási szükségletük van, ki vannak téve a befektetői hangulatban bekövetkező hirtelen változásoknak.

Az üzleti fórum többek között azt mutatta be, hogy a külföldi elemzők, piaci és intézményi szereplők hogyan látják Magyarországot. A előadásokból, pódiumbeszélgetésekből az derült ki, hogy a fő problémának a növekedést, illetve annak hiányát tartják.

A növekedés nem tragikus, de nehéz helyzetben van. Az európai fogyasztás gyenge, és ez korlátozza a magyar külkereskedelmi lehetőségeket, miközben a hazai fogyasztás is alacsony. Ezért lehetséges, hogy 2013-ban is stagnálni fog a gazdaság - mondta Ivascsenko.

A magyarok életkörülményeit is javíthatná az IMF-program, amelynek célja a gazdaság beindítása lenne - mondta Irina Ivascsenko arra a kérdésre, hogy boldogul-e az IMF nélkül Magyarország. A beszélgetőpartnerek arról beszéltek, az IMF-program a bizalom helyreállításához kellene, nem a hitelért.

Az új gazdasági minisztertől azt várnák, hogy állítsa helyre a piac bizalmát Magyarország iránt - mondta Peter Attard Montalto, a Nomura Bank londoni elemzője. Azt is hozzátette, hogy a befektetők és elemzők bizalmát nem olyan egyszerű elnyerni, hogy elmegy a miniszter Londonba, és beszélget velük. Montalto is a magyar gazdaság teljesítményét emelte ki a fő problémaként, amely alapvetően befolyásolja a befektetőket.

Timothy Ash, a Standard Bank igazgatója is a növekedés szempontjából mutatta be Magyarország sérülékenységét. "Még Zambia is képes eladni állampapírokat abban a piaci környezetben, amelyben vagyunk a nagy jegybankoknak köszönhetően" - mondta, de ezzel szembe állította, hogy a feltörekvő piacok között sokkal vonzóbbak is vannak, mint Magyarország és Kelet-Európa. Szerinte Afrika, a Távol-Kelet vagy akár Törökország sokkal ígéretesebb a befektetőknek, mert ott van növekedés, így oda érdemesebb befektetni.