Berlusconi átvette a vezetést - új választás lesz?

eee
Vágólapra másolva!
A legfrissebb, nem hivatalos (exit poll) eredmények szerint Berlusconi pártja, a Szabadság Népe átvette a vezetést a Szenátusért folyó versenyben. A hírre nagyobbat zuhant az olasz részvényindex, mely máris pénteki záróértéke közelébe esett vissza. Korábban még úgy nézett ki, a piacbarát Bersani alakíthat kormányt, és Berlusconi nem tud visszatérni a hatalomba. Késő délután olyan hírek láttak napvolágot, hogy lehet, hogy új választásokat kell kiírni, mivel egyik párt sem lesz képes kormányt alakítani.
Vágólapra másolva!

18:00 - 9-re eldől, kié lett a Szenátus

A legfrissebb hírek szerint este 9-re lesz eredmény, és ekkor derül ki, melyik párt nyerte a Szenátusért zajló versenyt. A Képviselőház eredményeit pedig éjfélkor hirdetik ki. A szavazatok 38 százalékos feldolgozása mellett Bersani fordított, és 33,1 százalékkal átvette a vezetést Berlusconitól, aki 28,7 százalékkal áll a második helyen.

17:38 - Új választásokra lehet szükség

A Demokrata Párt-nál közölték, hogy a jelen állás szerint új választásokra lehet szükség, mivel egyik párt sem tudja megszerezni a kormányalakításhoz szükséges többséget. Ez piaci szempontból kedvezőtlen, mivel fokozza a bizonytalanságot, viszont elkerülhetővé válik Berlusconi hatalomátvétele.

A hírre elszállt az olasz 10 éves államkötvények hozama, mely a kezdeti nagyobb csökkenés után már a 4,5 százalékos szintet vette célba.

Forrás: [origo]

16:40 - Berlusconi átvette a vezetést

A legfrissebb, nem hivatalos eredmények szerint Berlusconi nyert Lombardiában, Venetoban és Szicíláiban is, így a Szenátusért zajló versenyben átvette a vezetést Bersani-tól. A nemzetközi hírportálok értesülései szerint Berlusconi 31 százalékkal vezet, míg Bersani pártja 29 százalékon áll. A hírre egyből visszaadta napon belüli előnyét a FTSE/MIB részvényindex, mely így csupán 0,7 százalékos pluszt mutat.

FTSE/MIB alakulása

Az értesülésekre az euró is gyengülni kezdett, és kurzusa az 1,331-es szintekről egészen 1,321-ig ereszkedett vissza a dollárral szemben.

EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]

15:15- Bersani vezet

A legfrissebb, nem hivatalos eredmények szerint a balközép Demokrata Párt nyerte az olasz választásokat, így Pier Luigi Bersani alakíthat kormányt. Az exit poll adatok szerint Bersani nagy valószínűséggel jelentős többséget tud szerezni a Képviselőházban, a Szenátusért viszont még nagy csata zajlik. A hírek szerint csupán 2 helyen múlik a biztos többségük.

Az olasz felsőházban ugyanis úgy eddig néz ki, legalább 156 helyet fog megszerezni Bersani pártja a Bloomberg forrásai szerint, a biztos többséghez viszont 158-ra van szükség. Mario Monti pártja 21 helyet szerezhet a Szenátusban, így egy Monti-Bersani koalíció is elképzelhető a biztos kormánytöbbség biztosításához.

Az exit pollok szerint a DP 37-38 százaléknyi, Berlusconi Szabadság Népe 5-6 százalékos lemaradás után 31 százaléknyi, Monti pártja pedig 9 százaléknyi mandátumot szerezhet a Szenátusban. Vannak azonban olyan hírportálok, ahol ennél magabiztosabb Bersani győzelemre számítanak a Szenátusban is.

Ezzel úgy néz ki, Berlusconinak nem sikerül a visszatérése, amit kedvezően fogadhatnak a piacok, mivel így valószínűleg folytatódhatnak a megkezdett reformfolyamatok az országban. A nagy kérdés mostantól az lehet, hogy Bersani-nak sikerül-e nagyobb többséget szereznie a Szenátusban. Ha sikerül, akkor nem valószínű, hogy koalícióra lép a leköszönő Mario Monti pártjával.

Európában egy Bersani-Monti kormánynak örülnének a legjobban, ami megnyugtatná a piacokat, mivel így Monti felügyelete alatt folytatódnának a megkezdett reformfolyamatok. Az intézkedések folytatása ugyanis kulcsfontosságú Itália gazdaságának talpraállásához.

A szavazatok összesítése jelenleg is zajlik, hivatalos eredmény kora este körül várható.

Megugrott a FTSE/MIB

Az értesülésekre eddig 1,5 százalékos ugrással reagált az olasz FTSE/MIB részvényindex, amivel három hetes csúcsára került.. Az olasz 10 éves kötvényhozam pedig 5 százalékkal, 4,2 százalékig süllyedt, és ilyen mértékű napon belüli csökkenésre tavaly augusztus óta nem volt példa

FTSE/MIB alakulása (pontban)

Forrás: [origo]

Az európai részvényindexek közül így messze kiemelkedik az olasz benchmark, mely tovább tudta növelni előnyét az alapvetően kedvező európai hangulatban, és már 3,4 százalék körüli pluszt szedett össze.

Bersani valószínűsíthető győzelmének hírére az olasz bankok részvényeit is megrántották, az Unicredit már több mint 7 százalékos, az Intesa Sanpaolo pedig 5,3 százalékos pluszban mozog. A két bankpapírra erőteljesebb eladói nyomás nehezedett az elmúlt napokban, melyek a választások lehetséges kedvező kimenetélének segítségével levegőhöz jutottak, és egészen három hetes csúcsaikig repültek.

Unicredit árfolyama (Milánó)

Intesa Sanpaolo árfolyama (Milánó)