Vágólapra másolva!
Nem tartalmaz túl biztató üzeneteket az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatos gazdasági előrejelzése. Brüsszel 2014-re továbbra is 3,4 százalékos költségvetési hiánnyal kalkulál, ráadásul - ami a korábbi 2,4 százalékos deficitprognózishoz képest negatív meglepetés - már az idei évre vonatkozóan is ehhez hasonló hiányt várnak. Mivel a túlzottdeficit-eljárás alól az ország mindenképp szeretne kikerülni, várhatóan újabb kiigazításokra lesz majd szükség, hogy a tavaszi felülvizsgálat során már Brüsszel is elhiggye, hogy 3 százalék alatt tartható az államháztartás hiánya.  Olli Rehn, a Bizottság pénzügyi biztosa mindenesetre mai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Magyarország azon hat európai ország egyike, melynek megvan a lehetősége, hogy tavasszal kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól.
Vágólapra másolva!

Pesszimistább a Bizottság

Az Európai Bizottság szerint a költségvetési hiány mértéke a GDP arányában idén és jövőre is a 3,4 százalékos szinteken fog alakulni. A jövő évre vonatkozóan már a legutóbbi, tavaly őszi prognózisuk során is hasonló deficitet prognosztizáltak, az idei éves kilátásokkal kapcsolatban azonban pesszimistább álláspontra helyezkedtek.

Ennek oka az lehet, hogy az idei magyar gazdasági növekedési kilátásokkal kapcsolatban borúsabban látják a helyzetet. Tavaly még 0,3 százalékos növekedést vártak, amit most 0,1 százalékos zsugorodásra rontottak. A 2014-es évre továbbra is 1,3 százalékos növekedést prognosztizálnak.

Az államadósság GDP arányos szintje jövőre 77,7 százalékra mérséklődhet, miközben az idei 3,6 százalékot követően az infláció mértéke 2014-ben 3,3 százalékra lassulhat.

A kormány köti az ebet akaróhoz

Bőven 3 százalék alatt lesz a hiány a kormán gyors reakciója szerint. Azzal érvelnek, hogy a gazdasági növekedésünk közel 1 százalékos lehet idén, melyhez képest szerintük a 0,1 százalékos visszaesésre vonatkozó várakozása nagyon pesszimista.

"A Bizottság előrejelzésében több olyan elemet nem vesz figyelembe, amelyekkel kedvezőbb hiányszámot jelezhetne előre. A lefelé módosított 2013-as gazdasági növekedéssel nem magyarázható a megemelt hiány előrejelzés. A Bizottság előrejelzésében nem veszi figyelembe több intézkedés kedvező költségvetési hatását, mint például a gazdaság fehérítését, a pénztárgépek bekötését vagy az e-útdíj bevezetését. Az előzetes pénzügyi számlák szerint az államháztartás nettó finanszírozási szükséglete 2012-ben a GDP mindössze 2,1%-át tette ki, ami azt sugallja, hogy az államháztartás eredményszemléletű hiánya esetében a kiinduló helyzet jobb a korábban feltételezettnél, ezt a Bizottságnak előrejelzésében figyelembe kellett volna vennie. A Kormány 2012-ben többször is intézkedett annak érdekében, hogy a mindenkori (3% fölötti) bizottsági prognózisok lefelé történő módosítását elérje.

A Magyar Kormány hangsúlyozza, hogy a Bizottság mostani előrejelzése csupán előzetes, a végleges prognózis a tavaszi előrejelzésben májusban várható. A mostani előrejelzés ellenére a Magyar Kormány továbbra is abban bízik, hogy a 2004 óta fennálló túlzott deficithiány eljárásból a sikeres költségvetési politikájának köszönhetően kikerül. A Magyar Kormány továbbra is úgy látja, hogy 2013-ban a költségvetés hiánya jóval 3% alatt lesz. " - olvasható az NGM oldalán.

Mi lesz az eljárással?

Bár a kormány bízik benne, hogy kikerül az ország a túlzottdeficit-eljárás alól, a Bizottság mostani jelentése inkább egy hátrafele tett lépés az ügyben. Tavaszig bizonyítanunk kell, hogy Brüsszel is elhiggye a 3 százalék alatt tartható hiányt, ami újabb kiigazító lépések lehetőségét veti fel.