Fitch az USA-ról: Nem fenyeget leminősítés, de...

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem fenyeget az amerikai adósságbesorolás rontása a Fitch szerint, de a hitelminősítő óvatosan figyelmezetette a piacot, hogy ha a költségvetési szakadék és az adósságplafon kérdését nem tudják a politikusok megnyugtatóan rendezni, akkor jöhet még kutyára dér, veszélybe kerülhet a kiemelt minősítés.
Vágólapra másolva!

Nem fenyegeti közvetlenül az Egyesült Államokat a leminősítés a Fitch szerint, még akkor sem, ha március 1-én életbe lépnek az automatikus költségvetési megszorítások - nyugtatta a közvéleményt a Fitch. Azt is hozzátette persze a hitelminősítő, hogy a fűnyírószerű kiadáscsökkentést megvalósító lépések bevezetése, és a kormányzat esetleges technikai fizetésképtelensége az adósságplafon elérése miatt tovább erodálná a hitet, hogy az amerikai kormányzat valóban időben meg tudja tenni a legjobb "AAA" besorolás megtartásához szükséges költségvetési kiigazízásokat.

A Fitch szerint az adósságplafon májusig való felfüggesztése enyhítette valamelyest a hitelbesorolásra nehezedő nyomást, és egyébként sem számít a 2011 augusztusihoz hasonló krízisre az adósságplafon kapcsán. Ha nem sikerülne viszont időben rendezni az adósságplafon kérdését, az azonnali felülvizsgálathoz és jó eséllyel leminősítéshez vezethet - idézi a Reuters a Fitchet.

2011 augusztusában emlékezetes piaci összeomlást generált, hogy az Egyesült Államok a hitelplafonnal kapcsolatos politikai huzavonák miatt a Standard & Poor's-nál elvesztette a legmagasabb hitelbesorolást. A hatalmas tőzsdei zuhanásoknak nem ez volt természetesen az egyetlen oka, de az USA korábban szent és sérthetelen "AAA" besorolásának megvonása adta a szikrát, így érthető, hogy mindenki árgus szemmel figyeli a hitelminősítők véleményét az amerikai költségvetési helyzetről.

Az automatikusan életbe lépő költségvetési megszorítások jelentette "költségvetési szakadék" problémája ismét ott tornyosul az amerikai jogalkotók előtt, miután tavaly decemberben csak elhalasztani tudták, megoldani nem a komoly gazdasági visszaeséssel fenyegető megszorítások kérdését. A probléma nagyon összetett, hiszen rövid távon a megszorítások súlyos növekedési áldozattal járnának (ami a GDP-arányos adósság leszorítását is nehezíti), miközben a hosszú távon is fenntartható deficit és adósságpálya megkívánja a határozott kiigazításokat.

Sajátos amerikai probléma emellett, hogy az adósság nominális értékét is megszabják a törvények, ha pedig ezt a szintet eléri az államadósság, akkor a kormányzat technikai értelemben fizetésképtelenné válik. Ezt az adósságlimitet sem tudták megemelni a politikusok, pusztán májusig elhalasztották - lényegében kikapcsolták - a problémát.