Nem árt vigyázni a részvényekkel a guru szerint

Vágólapra másolva!
Az eddig elért profitok realizálására és vonzóbb beszállási lehetőségekre való kivárásra ösztönzi a befektetőket a Pimco vezérigazgatója, Mohamed El-Erian. A szakember egy interjúban azt mondta, hogy az árfolyamokat magasan tartó jegybanki beavatkozásoknak egyre mérsékeltebb a hatása, ezért nem árthat óvatosabbnak lenni.
Vágólapra másolva!

Két, egymástól jól elkülöníthető táborra lehet osztani a befektetőket, mondta a Daily Tickernek adott interjújában a világ legnagyobb kötvényalapját kezelő Pimco vezérigazgatója. Vannak, akik szerint az egyre magasabb eszközárak a fundamentumok javulását fogják generálni, mások viszont abban hisznek inkább, hogy az árak fognak a fundamentumok által indokolható alacsonyabb szintekre visszaesni.

Utóbbiak táborát erősíti a Pimco is, vagyis az árfolyamok emelkedését látva már egyre óvatosabbak az értékpapírpiacokon. Szerintük a hegymenetben a jegybankok monetáris élénkítésének nagy szerep jut, márpedig ahogy azok veszítenek hatékonyságukból, úgy egyre mérsékeltebb pozitív hatásokat generálnak a piacokon.

Mindezek miatt itt az ideje, hogy realizálják az eddig elért profitokat a befektetők, és a mostaninál kedvezőbb beszállási pontokat keressenek. Nem jelenti ez, hogy a 2008-ashoz hasonló összeomlás jön, mégsem árt már az óvatosság.

El-Erian szerint mivel fiskális fronton nem születtek a válság kezelésére megfelelő lépések, a jegybankok kénytelenek voltak a nemkonvencionális eszközökhöz nyúlni. A likviditás növelése azonban az ország devizájának leértékelődéséhez és az export olcsóbbá válásához vezet, ezért más országokat is arra ösztönöz, hogy hasonló lépések mellett döntsön a versenyképesség megőrzése érdekében. Ez egy igen kockázatos játszma, ami persze akár működhet is. A nagymennyiségű likviditás közepette ugyanis az emberek magabiztosabban kezdhetnek költekezni és beruházni, mely pozitívan hathat a gazdasági növekedésre.