Megtáltosodott a szója, olcsóbb lett az olaj

Vágólapra másolva!
A részvénypiacok bukófordulója meghozta a korrekciót az árupiacokra is, de közel sem olyan intenzitással, mint az máskor, hasonló helyzetekben lejátszódik. Az energiapiaci termékek 1 százalék felett csökkentek, míg az ipari fémek, dacolva az általános hangulattal felfelé mozdultak el. Kicsi erősödés volt az arany, a platina és a palládium árfolyamában, de egy leheletnyivel lejjebb került a ezüst. A mezőgazdasági termények közül nagyobb mozgást produkált a szója, mely a pozitív irányba és a kávé, mely a negatív irányba lódult meg.
Vágólapra másolva!

Hosszú emelkedés után 1,5 százalékos visszaesés következett a WTI crude árfolyamában, a termék egyértelműen együtt mozgott a részvényárfolyamok változásával a tegnapi napon. Kisebb mínusszal megúszta a brent, itt csak mínusz 1 százalék lett a napi veszteség mértéke.
A részvénypiaci ijedtség most nem okozott vételi pánikot a nemesfémek piacán, a fél százalékos aranyár emelkedés még egy unalmasabb napon sem számít számottevőnek és a máskor oly izgága ezüst is alig mozdult el a nap folyamán....

A márciusi leszállítású szója határidős árfolyama három hónapos csúcsa közelébe emelkedett és 14,88 centen fejezte be a kereskedést. Amennyiben sikerül áttörnie a 15,01-es, tavaly decemberben elért napi maximumot, akkor újabb lendületet kaphat a bika a piacán. Az elmúlt hónapban ismét erőre kapott az árfolyam, erős momentummal messze a 20 napos, sőt most már a 100 napos mozgóátlaga felett jár. Az emelkedés mögött az áll, hogy a hatóságok 2 milliárdról 2,75 milliárd hordóra emelték a szójaolajból kinyerhető dízel mennyiségét, így okozva jelentős keresletnövekedést a piacon. A szintén a CME-n jegyzett szójaolaj így már 3 és fél hónapos rekordáron forog, tegnap újabb 17 ponttal 53,15-ig emelkedett, és a technikai kép itt is kedvező egy további emelkedéshez.

Szója árfolyama

Forrás: [origo]

A kukorica árfolyama viszont második napja csökken, de így sem távolodott messze a 7 hetes csúcsától. A leggyengébben a búza teljesít a gabonák közül, grafikonjából nehéz bármilyen trendre következtetni.

Kukorica árfolyama

Forrás: [origo]

Újabb 40 centtel került lejjebb az arabica kávé árfolyama, a 144,15-ös tegnapi záróárfolyam vészesen közelít a 141,25-ös, december 31-én elért mélyponthoz. A grafikon egyértelműen lefelé tendál az óriási Közép-Amerikai szüret és a szintén rendkívül ígéretes várható brazíliai betakarítás miatt.

Arabica kávé árfolyama

Forrás: [origo]