Nagyot szökkent a félelem a világban

Vágólapra másolva!
Silvio Berlusconinak tegnap sikerült elérnie azt, ami senki másnak nem sikerült az utóbbi másfél évben. Kiugrasztotta a félelem indexként elhíresült VIX-et a nagy részvénypiaci nyugalomról árulkodó mélységekből, és ezzel párhuzamosan igen jelentős tőzsdei áresést generált. A nagy idillnek egy csapásra vége szakadt, így most a kérdés talán az, hogy jöhetnek-e újabb kedvezőtlen meglepetések.
Vágólapra másolva!

Hétvégén már felhívtuk arra a figyelmet, hogy a túlzott tőzsdei nyugalom veszélyeket is hordozhat magában. Ha nem számítunk rá, akkor még egy kisebb negatív meglepetés is sokkal nagyobbat tud ütni, mintha arra részben már felkészültünk volna. Valami hasonlót látunk most a részvénypiacokon is.

A napokban a félelem indexként elhíresült VIX több éve nem látott mélységbe esett nyugalomról árulkodott, az olasz választásokon Berlusconi előretörése így nagy riadalmat tudott kiváltani a piaci szereplők körében. A VIX tegnap 34 százalékkal, másfél éve nem látott módon megpattant, a részvényárak pedig zuhantak.

Nehéz lenne azt megmondani, hogy mi jöhet ezután, mindenesetre a VIX index még a nagy emelkedés ellenére is igen nyomott szinteken tartózkodik. Pusztán ezalapján tehát a hangulat még mindig optimista, ami nem feltétlenül jó ómen az amerikai költségvetési szakadék pénteki határideje előtt.

A VIX index értékének alakulása