Veszélyes lehet a túlzott nyugalom

d
Vágólapra másolva!
Nagyon jó a hangulat a világ tőkepiacain, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a félelem index néven elhíresült VIX a hét elején ötéves mélységbe süllyedt. Bár szerdán az amerikai jegybank belerondított ebbe az idilli képbe, az utóbbi évekhez képest még így is nagy nyugalom mutatkozik. Az örök pesszimisták szerint ez nem jó jel, hiszen könnyen a visszájára fordulhat a nagy nyugalom a közelgő részvénypiaci csúcsok előtt, mások szerint viszont éppen ez kell ahhoz, hogy a kiszámíthatóbb környezet még több befektetni szánt pénzt csaljon a tőzsdékre.
Vágólapra másolva!

Sokat csökkent a félelem index

Ötéves mélységekbe esett hét elején a félelem indexként elhíresült VIX, ami egyszerűen annyit jelent, hogy a piaci szereplők az előttünk álló időszakra alacsonyabb volatilitásra, vagyis kevésbé ingadozó árakra számítanak. Az index értéke az utóbbi hónapokban sokat csökkent, ami arra utal, hogy egyre nagyobb a nyugalomvárás befektetői körökben.

Hasonló eredményre jutunk egyébként, ha az S&P 500 index napi elmozdulásainak egy éves átlagos értékét vesszük górcső alá. A Bloomberg ezt megtette, és eredményeik szerint az 1930-as évek óta nem volt arra példa, hogy olyan mértékben csökkenjen az éves átlagos napi elmozdulás mértéke a részvénypiacon, mint idén.

Fontos persze azt is megjegyezni, hogy a korábbi években egy éves idősorokat, míg 2013-ban csupán másfél hónap adatai állnak egyelőre rendelkezésre a számítás elvégzéséhez.

Mit jelent mindez?

Az örök optimisták szerint az csak jót jelenthet, ha a VIX index alacsony szintekre süllyed. Érvelésük szerint kiegyensúlyozott, nyugodt körülmények között könnyebben lehet tervezni, kisebb veszélyt jelent a csapkodó részvényárak miatti kockázat. Pusztán emiatt azt gondolhatnánk, hogy azok a befektetők, akik az utóbbi években a meglehetősen kiszámíthatatlan részvénypiaci folyamatok miatt inkább kerülték a tőzsdéket, most vásárlásaikkal segíthetik még magasabb szintekre az árfolyamokat és indexeket.

Vannak egyébként bőven erre utaló jelek. A részvénypiacokra az év elején igen jelentős mennyiségű tőke áramlott, ami például arra utal, hogy a befektetők közül egyre többen mozdulnak ki a biztonságosabbnak vélt befektetésekből, ahol eddig - a nagy tőkepiaci turbulenciák közepette - pénzüket tartották. Nem szabad azonban aról sem megfeledkeznünk, hogy az elmúlt hónapokban a részvénypiacnak a kockázatmentes befektetések feletti úgynevezett kockázati prémiuma is csökkenni kezdett, ami szintén arra utalhat, hogy a befektetők az előttünk álló időszakkal kapcsolatban mérsékeltebb kockázati faktorokat azonosítanak.

Azért ez nem ilyen egyszerű

A befektetők egy másik tábora viszont sokkal pesszimistábban látja a VIX index csökkenését, hiszen szerintük a nagy, sőt jelen esetben már akár túlzottnak is nevezhető nyugalomvárás könnyen elsülhet visszafele is. Sokkal nagyobbat tud ugyanis ütni egy kedvezőtlen hír, bejelentés, vagy esemény, ha egyáltalán nem számítunk rá.

Bár nem a meglepetés erejével hatott, az amerikai jegybank szerdai közleményének megjelenése és az arra adott piaci rakció jól példázza mindezt. A jegybankárok között egyre többen vannak, akik már korábban is elkezdenék leállítani az agresszív monetáris élénkítést, melynek hatására a tőkepiacok azonnal felbolydultak. A VIX index 15 hónapja nem látott mértékben emelkedett, a részvénypiacok pedig jelentős mértékű esést szenvedtek el.

Bár könnyen meglehet, hogy a részvénypiacok folytatják a következő hónapokban is a csúcstámadást, a nagy nyugalom közepette érdemes lehet egyre inkáb résen lenni. Az olasz választások kimenetele, vagy az elnapolt amerikai költségvetési szakadék kérdése még képes lehet olyan meglepetéseket okozni, ami hirtelen irányváltáshoz vezet a tőzsdéken.

Az amerikai S&P 500 részvényindex