Múlik a sokk az árupiacokon

Vágólapra másolva!
Lassan, de gyógyulnak a sebek az árupiacokon. Az elmúlt hét közepén elért mélypontok után csütörtök - pénteken már kezdtek magukhoz térni az árfolyamok, és a fontosabb nyersanyagok esetében hétfő délelőtt tovább tart a pozitív korrekció. A nagy leszúrás után 1590 felett is járt az arany árfolyama az ázsiai kereskedésben, de az összes nemesfém és a két meghatározó olajfajta is jól kezdte a hetet.
Vágólapra másolva!

Az amerikai részvénypiacok kijavították a korábbi kisiklást és szép pluszokkal zárták a pénteki napot. A jó hangulat kitartott az európai piacok nyitásáig, az optimizmus visszatért nemcsak a részvények, hanem a többi eszközosztály piacára is. Ismét gyengül a dollár, így a főbb termékeknél már szép emelkedéseket látunk.
Szerdán 1558 dolláron is volt az arany árfolyama, több mint 30 dollárral tudott feljebb kerülni.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

A palládium 708,8 dolláros mélypont után 750 felett jár és a platina is 30 dollárt dolgozott le a veszteségeiből. Szép visszapattanás a nemesfémektől, de az árak még mindig elmaradnak az egy vagy két héttel ezelőtti szintektől. A leggyengébben az ezüst muzsikál: 32 dollárról fordult le, és még mindig küzd a 29-es szinttel.

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Hasonló pályát írt le a brent és a WTI crude olaj is. Két nap intenzív áresést próbálnak kiheverni viszonylag visszafogott eredményességgel. A brent esetében a közel 4 dolláros beszakadásból 1,20 dollárt sikerült ledolgozni. A WTI crude még ennél is gyengébb: 5 dollárt veszített a hét múlt elején mért értékéből és alig több mint egy dollárt tudott javítani.

Brent nyersolaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Távolodik a 17,67 centes mélypontjától a cukor árfolyama, 18,32 centen jár ma délelőtt. A visszatérő vevők abban bíznak, hogy az alacsony árak miatt sok brazil feldolgozó növeli etanol előállítását, amely csökkenti a nyerscukor piacán várható kínálati többletet.

Cukor árfolyama (dollár/font)

Forrás: [origo]

Nem sikerült az 1500 centes szint áttörése a szójának. Az egészen péntekig - a többi árupiaci terméktől elszakadva - szépen emelkedő termény a megjelenő készletadatok hatására 1440 alá esett és ma délelőtt is 1450 alatt mozog.

Szója árfolyama (dollár/véka)

Forrás: [origo]