Vágólapra másolva!
Az E-Star története az elmúlt hónapokban nem volt mentes a meglepő fordulatoktól, de az elmúlt napokra is jutott egy két érdekes csavar. A legfontosabb kérdés, hogy a csődeljárásban kritikus szavazatokat nyújtó követelések kihez kerülhetnek, és vajon mi lesz a részvények sorsa, ha keresztülviszi a vezetés a reorganizációs tervét. A legérdekesebb viszont az árfolyam alakulása.
Vágólapra másolva!

A napokban két olyan esemény történt a cég körül, ami számomra érthetetlen.

Az egyik a Raiffeisen 760 millió forintos követelésének sorsa. Az első hír az volt, hogy ezt eladták egy követeléskezelőnek, ennek áráról hivatalos bejelentés nem volt. Találgatások szerint 10-20 százaléknál nagyobb diszkont indokolatlan lenne, mivel e követelés mögött ott volt a cég eszközállománya. Ennek értékesítési kockázata indokol némi diszkontot, de nem túlságosan vaskosat. Itt jegyzem meg, hogy a piac "baráti kezet" feltételezett a vevő mögött, ezért sokakat meglepett, hogy az egyeztetéskor a követeléskezelő képviselői nem szavazták meg a menedzsment reorganizációs tervét.

Múlt heti hír, hogy ezt a követelést az E-Star lengyelországi kapcsolt vállalata 310 millió forintért megvette. Tehát egy, az elképzelésem szerint minimum 500 millióért megvett követelést adott tovább ennyiért a követeléskezelő. Érdekes üzleti modell, vagy van valami a háttérben, amiről én nem tudok. Mellesleg az a vélekedés, hogy ugyan ennél a követeléskezelőnél vannak a visszavett kötvények is. Azoknak mi lesz a sorsa?

A másik meglepő és érthetetlen az E-Star részvények elmúlt néhány napi árfolyammozgása. Csütörtökön limittel ugrott az árfolyam, és fent is ragadt a "plafonon". Ezek után megjelent a hír a cég újabb reorganizációs terveiről, ez azt tartalmazta - ami egyébként korábban a kötvényesek elképzelése volt -, hogy jelentős, 50 millió darabos részvénykibocsátást javasol a menedzsment. Ez olyan mértékű részvényhígulást jelent, hogy a jelenlegi tulajdonosok tulajdonhányada minimálisra esik vissza, hiszen ugyanazt a tortát sokkal több szeletre kell vágni, így az egy részvényre jutó cégérték brutálisan csökken. Elemzők szerint ez részvényenként mindenképpen kétszámjegyű (valahol 20 és 70 forint közötti) fair értéket jelent részvényenként. És itt a kérdés: miért nem zuhant vissza jelentősen még csütörtökön az ár? Az már csak hab a tortán, hogy pénteken tovább bírt emelkedni.

Van, hogy valamit nem értek, de el tudom magyarázni. Ezt megmagyarázni sem tudom.

Egy szó, mint száz, a nyitott kérdések a következők :

A Raiffeisenes csomag ügyében mi a hiányzó láncszem ?

Mi lesz a követeléskezelőnél lévő kötvényekkel ?

Miért nem esik a részvény ára?

A legjobb megoldást beküldők sorsoláson vesznek részt!

Az E-Star árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]