A MOL felpattanására érdemes játszani?

Vágólapra másolva!
A KBC Securities fundamentális részvényelemzője végiggondolta, mi lehet a Dana Gas célja a még nála maradt MOL pakettel. A rövid eszmefuttatás következtetése az, hogy közép távon továbbra is bizonytalan a helyzet, és elképzelhető, hogy a három hónapos értékesítési korlátozást követően további MOL részvényeket fog eladni a Dana Gas. Rövid távon azonban jöhet egy felpattanás, amit a társaság hamarosan publikálandó kurdisztáni adatai is segíthetnek.
Vágólapra másolva!

Mi történt a múlt hét végén?

Csütörtök este jelentek meg azok a hírek, melyek szerint a MOL egyik tulajdonosa, a Dana Gas értékesíti a 3 százalékos részesedésének nagyjából felét. A gyorsított könyvépítéses eljárás során végül is az aktuális piaci árhoz képest 5,5 százalékos diszkonton, 17 515 forinton értékesített 1,675 millió darab MOL részvényt a Dana Gas. A piac péntek reggel gyorsan reagált és beárazta a diszkontot, majd 5 százalékos visszaeséssel fejezte be a napot. A MOL árazása a KBC elemzője szerint kedvezőnek mondható a 4,9-szeres EV/EBITDA alapú értékeltséggel és rövid távon akár egy felpattanás is elképzelhető. Ezt az elképzelést támogathatják az elemző szerint a hamarosan megjelenő kurdisztáni fúrási adatok is.

EV: A saját tőke, a nettó hitelek és a kisebbségi részesedések összértéke. Vagyis a vállalati érték.
EBITDA: A vállalat működési eredménye az adó- és kamatfizetések, valamint az értékcsökkenések levonása előtt. Nagyjából a vállalat működési pénzáramlásának felel meg.
EV/EBITDA: Az EV/EBITDA mutatószám a vállalat teljes értékét (EV, azaz Enterprise Value) hasonlítja a kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredményhez (EBITDA). Tőzsdei cégek értékelésénél sokszor a hasonló vállalatok EV/EBITDA értékének és a vizsgált vállalat EBITDA értékének szorzataként számítjuk vizsgált vállalat cégértékét (EV).

Vajon megválik-e a fennmaradó részesedéstől is a Dana Gas?

A KBC Securities elemzője kiemeli ma reggeli kommentárjában, hogy a Dana Gas befektetői kapcsolattartóját nem sikerült elérni a hétvége során (bár az arab világban a vasárnap is munkanapnak számít, mivel ők pénteken nem dolgoznak), ezért hivatalosan nem lehet tudni, miért adott el MOL részvényeket a társaság. A tények azonban önmagukért beszélnek. A Dana Gas az ősz folyamán jelentős finanszírozási problémákkal szembesült, mikor is nem tudta kifizetni lejáró kötvénytartozásait. Decemberben sikerült megállapodni a tartozások átstrukturálásáról, melynek során az 1 milliárd dollár értékű kötelezettségekből 70 milliót kifizet a társaság, 80 milliót elengednek a hitelezők, míg a fennmaradó 850 millió dollár összegű tartozás visszafizetését 5 évvel kitolják.

A társaság folyamatosan likviditási problémákkal szembesül, mivel igen nehezen jut hozzá a követeléseihez (elsősorban egyiptomi és kurdisztáni kintlévőségeit tudja nehezen beszedni). A tavalyi év negyedik negyedévében azonban 301 millió dollárnyi követelést beszedett a társaság, ami a 2012 szeptember végi követelésállományának közel fele. A Dana Gas az év végén így 165 millió dolláros pénzállománnyal rendelkezett, ami így elegendő lehet az egyezség szerinti 70 millió dollár kifizetéséhez.

A KBC elemzője szerint azonban továbbra is problémás lehet a követelések beszedése, így elég jelentős annak a kockázata, hogy a három hónapos eladási korlátozás lejárta után a Dana Gas megpróbálja majd eladni fennmaradó MOL részesedését is. A készpénzen kívül ugyanis a MOL pakett a leglikvidebb eszköze a társaságnak, és az eléggé valószínűtlen, hogy inkább valamelyik működési eszközét adná el a Dana, ha szüksége lenne likvid forrásra.

A KBC elemzője továbbá azt is kiemelte, hogy a Dana Gas egyik nagytulajdonosa a Crescent Petroleum szintén rendelkezik MOL részesedéssel. A két társaság között régre nyúlik vissza a kapcsolat, a Dana Gas alapításánál is jelen volt már a Crescent és a Dana igazgatótanácsának tagja a Crescent Petroluem vezérigazgatója. Ettől függetlenül kicsi esélyt lát az elemző arra, hogy a Crescent valamilyen közvetlen pénzügyi támogatást nyújtson a Dana Gas számára, ha a helyzet úgy adódik (pl. tőkeemelés révén). Emiatt az elemző úgy véli, hogy annak az esélye minimális, hogy a Crescent Petroleum is kiszálljon a MOL-ból a Dana Gashoz kapcsolódó problémák miatt.

Merre tovább MOL?

Több régiós példa is azt mutatja (példaként a lengyel Pekao Bank esetét emeli ki az elemző), hogy a MOL múlt pénteki árfolyameséséhez hasonló esetekben a részvényár rövid távon visszapattan. A kommentárban az elemző azt is kiemeli, hogy a MOL jelenlegi árazása kedvező rövid távú vásárlási lehetőséget jelent, főleg annak fényében, hogy az elkövetkező hetekben várható a bejelentés a kurdisztáni fúrási eredményekről.

Közép távon azonban érdemes óvatosabbnak lenni, mivel a Dana-sztori okozta bizonytalanság továbbra is fennmarad, illetve nem igazán látni olyan pozitív katalizátorokat, amelyek egy trendszerű emelkedést generálhatnának. A nemrég megjelent olajipari elemzésükben a KBC elemzői 18 000 forintos fair érték mellett tartásra javasolták a MOL részvényeit pont a pozitív katalizátorok hiánya miatt. A mostani kommentár tehát csak egy spekulatív vételi lehetőségre hívja fel a figyelmet, de a közép távú ajánlás továbbra is semleges.

Forrás: [origo]

Az MSCI index tagság is érintett lehet

Az elemzés érdekes felvetéssel zárul. A Dana értékesítése kapcsán a MOL közkézhányada 32,2 százalékra növekedett a korábbi 30,6 százalékról. Ennek talán lehet egy olyan következménye is, hogy a MOL részvények forgalma valamelyest megemelkedik. A likviditás emelkedése pozitív hatással lehet az MSCI által számított likviditási mutatókra, így talán csökken annak az esélye, hogy a következő felülviszgálat során a MOL kiesik az MSCI Hungary indexből, mint ahogy ez történt a Richter esetében. Az elemző azonban kiemeli, hogy ez pusztán spekuláció, mivel nem egyértelmű, hogy az MSCI pontosan milyen értékeket vesz számításba a likviditási mutatók számítása során.

MOL

Forrás: [origo]