Megütötték az OTP-t, Fed jegyzőkönyvre vár Amerika

Vágólapra másolva!
Nagyot zuhant ma az OTP és a Magyar Telekom árfolyama, amivel a telekomcég papírjai bő másfél hónapos mélypontjukra kerültek. A bank részvényei pedig másfél éves csúcsukról másztak lejjebb. Ennek következtében a BUX is a negatív tartományban fejezte be a kereskedést, melyet a MOL jobb teljesítménye sem tudott feljebb rántani. A Fed ma este teszi közzé az előző ülésének jegyzőkönyvét, melyből fontos információkat lehet megtudni, többek között azt, hogy a jegybank hogyan látja az amerikai gazdaság helyzetét. Emiatt kivárhatnak a befektetők a külföldi tőzsdéken, Amerikában változatlanul tegnap ütött több éves csúcsaik körül tanyáznak az indexek. A tengerentúli makroadatok felemásan sikerültek, viszont a benchmarkok nem reagáltak rájuk nagyobb elmozdulással. Európában vegyesen teljesítenek a börzék, melyek a tegnapi nagyobb emelkedések után kissé megpihenni látszanak. A nemesfémek piacnán viszont nagy zuhanáson megy keresztül az arany, melynek kurzusa fél éves mélypontra került.
Vágólapra másolva!

Nagy pofont kapott a Magyar Telekom és az OTP

Az elmúlt napok felülteljesítései után kissé lemaradt társaitól ma a BUX, mely 0,7 százalékos mínuszban zárt. A régióban az osztrák ATX index emelkedett ki teljesítményével, melyet leginkább az OMV 2,5 százalék feletti ugrása segít. Az olajtársaság részvényeit vételre minősítette fel a Société Généralé elemzője, aki a célárát is megemelte.

Forrás: [origo]

A főbb papírok közül ma a MOL emelkedett ki 1,3 százalékos erősödésével. Ebben az játszott szerepet, hogy a társaság egyik iraki próbafúrása során olajat talált.

Az OTP korrigálta az elmúlt napokban összeszedett előnyét, és 2,4 százalékot zuhant az árfolyama. A bankpapír tegnap másfél éves csúcsára került, és mai nagyobb esésének hátterében az állhat, hogy ismét erősödnek azok a spekulációk, melyek szerint az MNB korlátozná a kéthetes betétek mennyiségét. Valószínű, hogy a kéthetes kötvényből a bankok a jelentős mennyiségű pénzt az alacsonyabb kamatokkal kecsegtető egynapos betétbe allokálnák, ez pedig alacsonyabb kamatbevételeket eredményezhet az OTP számára.

A Magyar Telekom folytatta mélyrepülését, és bő másfél hónapos mélypontjára került 2,6 százalékos esésével, amivel a nap vesztesének számított. A két gyógyszerpapír közül az Egis 0,3 százalékot, a Richter pedig 0,1 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a Rába 0,6 százalékos pluszban zárt, miután a cég kiszáll a Fehrer Automotive-Rába Kft-ből. A bejelentés pozitív üzeneteket hordoz, hiszen a Rába számára pénz áll a házhoz, miközben a Fehrerrel való együttműködése is megmarad a jövőben.

A PannErgy 1,6 százalékot gyengült ma, melynek papírjait megint vásárolta a cég igazgatósági tagja, Briglovics Gábor.

A forint nem mutat eddig határozott irányt, és tartja a 291-es szint környékét az euróval szemben. A dollár/forint kurzusa 217,7-nél, a svájci franké 235,6-nál mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Mélyrepülésben a Lufthansa

Vegyesen teljesítenek ma a főbb európai részvényindexek, melyek közül néhány a tegnapi nagyobb emelkedését kezdte el korrigálni. Nagyobb mozgások viszont nincsenek, a befektetők vélhetően a Fed esti jegyzőkönyvére várhatnak.

Nem mozgatta meg a piacokat Angela Merkel mai beszéde, melyben a német kancellár elmondta, hogy az euró dollárral szembeni "normál" kurzusa az 1,30-1,40-es szint között van, ha figyelembe vesszük a múltbeli árfolyam-alakulást. Törekedni kell arra hogy a keresztárfolyamokat a piac alakítsa ki. Az eurózóna tagjai között komoly vita van, hogy gyengítsék-e a közös fizetőeszközt, hogy javítsanak az exportra termelő vállalatik versenyképességén. Ezt az ötletet különösen a francák erőltetik.

Forrás: [origo]

A Crédit Agricole 5,8 százzalékos erősödéssel segíti a francia CAC 40 indexet, annak ellenére, hogy rekord nagyságú veszteségről számolt be negyedik negyedéves gyorsjelentésében. A befektetők vételi kedve azért jöhetett meg az esetében, mert az egyszeri tételektől tisztított profit 548 millió euróra rúgott a banknál a negyedik negyedévben, ami jócskán meghaladja a 402 millió eurós Reuters konszenzust.

A német Lufthansa elég nagyot zakózott ma eddig, 6,3 százalék feletti mínuszával. Esésének hátterében az áll, hogy 2010 óta először tervezi az osztalékfizetés felfüggesztését a társaság. Valamint a légitársaság készpénzt szeretne spórolni, hogy 12 milliárd dollár értékben repülőgépeket tudjon vásárolni.

A BP 0,7 százalékkal támogatja a londoni FTSE-t, melyre kedvezően hathatott, hogy közel 20 százalékkal csökkentették a BP mexikói-öbölbeli katasztrófa kapcsán fizetendő bírságának összegét.

Létrejött a gigafúzió

Amerikában sem mutatnak nagyobb elmozdulást a részvényindexek, mivel a befektetők a Fed előző ülésének jegyzőkönyvére várhatnak, mely este kerül publikálásra. Az amerikai jegybank többek között a gazdaság állapotáról, és a lehetséges intézkedésekről, a most futó monetáris lazító programokról fog nyilatkozni. A mai vegyes makroadatok után nem valószínű, hogy idő előtt befejeznék a különböző mutatókhoz (infláció, munkanélküliségi ráta) kötött eszközvásárlási programjukat.

A mai felemás makroadatok nem okoztak nagyobb mozgásokat a piacokon, a megkezdett lakásépítések száma januárban 8,5 százalékot csökkent, miközben csak 3,6 százalékos visszaesést jósoltak a szakértők. Az építési engedélyek száma viszont 1,8 százalékot nőtt havi alaon januárban a várt 1,7 százalék helyett.

A termelői árak növekedése is alacsonyabb lett a vártnál, mivel azok 0,2 százalékkal nőttek az USA-ban januárban a prognosztizált 0,3 százalék helyett. Az utolsó négy hónap során így először sikerült a emelkedniük a termelői áraknak.

Tegnap az S&P 500 és a Dow Jones is 2007 ősze óta nem látott szinteken zárt, ma viszont az előbbi 0,2 százalékkal került lejjebb, az utóbbi viszont tartja a csúcsot. A Nasdaq 2000-es csúcsokkal flörtöl, jelenleg 0,3 százalékos gyengülésben mozog.

Forrás: [origo]

Az S&p 500 szektorai vegyesen mozognak, a technológiai szektort leginkább a legnagyobb komponensű Apple húzza le 1,4 százalékos gyengülésével. A vállalat felől olyan hírek láttak napvilágot, hogy létszámstopot jelentett be a Foxconn, az Apple termékek legnagyobb összeszerelője a Financial Times szerint. A Foxconn döntését az iPhone 5 készülékei iránt mutatkozó vártnál alacsonyabb kereslettel indokolja, bár Tim Cook, az Apple vezérigazgatója nemrégiben arról beszélt, hogy erős a kereslet a cég termékei iránt. A Kínában országszerte gyárakkal rendelkező cég jelenleg 1,2 millió alkalmazottat foglalkoztat.

Google tegnap történelmi csúcsot ütött, ahonnan ma nem tud feljebb kerülni, és 0,2 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A gyorsjelentési szezon is folyatótdott ma, a legnagyobb amerikai luxusház.építő, a Toll Brothers az elemzői konszenzushoz képest gyengébb negyedéves számokkal rukkolt elő. A társaság 3 centes EPS-t (várt: 10 cent) ért el 424,6 millió dolláros árbevétel mellett, ráadásul az eladott lakások átlagára 571 ezer dollárról 569 ezer dollárra esett. Emiatt 4,2 százalékos mínuszban forognak a részvények.

Az Office Depot és az OfficeMax papírjai viszont 13-15 százalékot ugrottak, mivel bejelentették, hogy az Office Depot 1,17 milliárd dollárért felvásárolja az utóbbi társaságot. Az ügylettel USA második legnagyobb irodaszerellátója jön létre a piacvezető Staples után. Délután során viszont elvesztették nagyobb előnyüket a részvények, az Office Depot árfolyama már 2,6 százalékos mínuszt szedett össze, az OfficeMax pedig 6,9 százalékos pluszban forog.

A nemesfémek piacán továbbra is lejtmenetben mozog az arany, melynek árfolyama féléves mélypontot ütött, és az 1580 dolláros szintnél tanyázik. A WTI nyersolaj hordónkénti ára nem mutat jelentősebb elmozdulást, és 96,7 dollárnál mozog.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]