Vágólapra másolva!
Felülteljesítő volt ma az egész nap foplyamán a BUX az európai indexek közül, egyedül csak a lengyel tőzsde tudta tartani vele a lépést. A nap végére az OTP igen szép 2,63 százalékos pluszt szedett össze, emellett az Egisnél is kitartott a jókedv, 2,5 százalékos pluszban zárt a gyógyszerpapír. A holnapi gyorsjelentés előtt hirtelen megrántották a CIG Pannóniát is.Nyugat-Európában a német tőzsde teljesített a legjobban, zárásra a francia CAC 40-nak is sikerült pluszban végeznie. Amerikában nem lesz ma kereskedés, csak holnap nyitnak ki a piacok.
Vágólapra másolva!

Felhúzták az OTP-t, Európában is első a BUX

Alacsony forgalom mellett jelentősen emelkedett a BUX, melyet a nap első felében az Egis jó teljesítménye tartott, kora délután pedig csatlakozott hozzá az OTP is a 2 százalék feletti növekedésben. Hegymenetét egyrészt Pleschinger Gyula, az NGM államtitkárának hétvégi nyilatkozata támogatja, miszerint a kormány újra leülne tárgyalni a bankokkal, valamiféle kedvezményt adni a hitelezés beindítása érdekében. A bankpapír a régiós szektortársakat is jócskán felülmúlta. Végül az OTP 2,63 százalékos pluszban zárt, míg az Egis 2,5 százalékkal került feljebb.

Forrás: [origo]

A BUX csaknem 1,3 százalékkal emelkedett, ezzel az európai indexek között első helyen zárt. A lengyel WIG 20 tudta leginkább tartani a lépést a magyar tőzsdével. Az osztrák tőzsde maradt alulteljesítő a régióban, viszont nap végére a cseh index is csatlakozott hozzá, bár nap közben többnyire a pozitív tartományban tartózkodott.

A Richter nem sokat mozdult a mai nap során, a Magyar Telekom egy százalék feletti délelőtti növekedésének egy részét leadta ugyan, de maradt még 0,5 százalékos emelkedésben. A MOL-lal kapcsolatban nem érkezett különösebb hír a nap folyamán, alacsony forgalom mellett enyhén növekedni tudott az olajpapír.

Forrás: [origo]

A mid-cap-ek közül a CIG Pannóniában viszonylag jelentősebb a forgalom és több mint 10 százalékot ugrott az árfolyam a holnapi gyorsjelentés előtt. A KBC Securities részvényelemzője szerint ez lehet az első olyan negyedév a biztosító működésében, amikor már pozitív eredményről számolhat be a társaság. Bár az ANY Biztonsági Nyomda kedvező negyedéves gyorsjelentést tett közzé,amiben a cég a vártnál magasabb árbevételről és nettó eredményről számolt be és ennek megfelelően napközben 7 százalék pluszban is járt, nap végére visszább vett.

A CIG Pannónia árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

A PannErgy délelőtt még 3,5 százalékkal is nőtt, azonban rendkívüli tájékoztatás keretében érkezett az információ délután, miszerint a Lazarus Zrt. befektetési hitellel érintett, óvadékkal terhelt PannErgy részvényeit részlegesen kényszer-értékesítették, ennek hatására már pénteki záróárára tért vissza a papír. Az FHB ledolgozta 2 százalék feletti mínuszát, és visszakapaszkodott múlt heti záróárára, az Estmedia a plusz 14 százalék feletti nyitását követően szépen visszacsorgott, és pénteki árán zárt.

A forint már a 291,5-es szint alatt tartózkodik, ami már egy jelentősebb 0,5 százalékos erősödésnek felel meg, pedig reggel még a 292,5 forint fölött járt a kurzus. A forint dollárral szembeni árfolyama már a 218-as szint körül mozog, míg a svájci frankkal szembeni jegyzés 236,2-es szint körül tanyázik.

EURHUF (1 perces)

Forrás: [origo]

Nem volt túl jó a hangulat Európában

Mivel fontosabb makroadatok és vállalati gyorsjelentések nem láttak ma napvilágot, valamint zárva tartottak az amerikai piacok az Elnökök Napjának ünneplése miatt, a mai forgalom jelentősen elmaradt az átlagostól mind Európában mind pedig a régióban is.
Az előttünk álló hét azonban elég mozgalmasnak ígérkezik Európában, mivel Olaszországban a végéhez közeledik a választási kampány, február 24-25-én pedig megtartják a választásokat. Ezen túl fontos makroadatokat is publikáni fognak az eurózónából (Zew gazdasági hangulatindex, fogyasztói bizalmi index, termelői árindex), így a piaci szereplők kivárhatnak a fontosabb események előtt.

Mario Draghi az ECB elnöke gyengébb gazdasági növekedést vár az év elejére vonatkozóan, azonban 2013 második felében megindulhat egy fokozatos javulás, bár az ezzel kapcsolatos kockázatok továbbra is jelentősek.

Nap végére Európában valamelyest javult a helyzet, bár elég vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék. A frankfurti DAX egész nap felülteljesítette a többi nyugat-európai parkettet, és ez zárásra is így maradt. Valamelyest sikerült javítania a CAC 40-nak is, és felzárkózott német társa mellé a pozitív tartományba. Alulról a spanyol IBEX maradt le társaitól, amiben leginkább a Telefonica 1,5 százalék feletti gyengülése játszott szerepet, ugyanakkor az Iberdrolanak sikerült ledolgoznia a 1,5 százalék feletti esését a nap végére. Az olasz tőzsde esésében majdnem beérte a spanyolt a kereskedés végére, amiben a közelgő választásokkal kapcsolatos aggodalmak játszhattak szerepet.

Forrás: [origo]

A Bank of America elemzői felvették a kedvenc olajpapírjaik közé az osztrák OMV részvényét. Ennek ellenére 0,32 százalékos mínuszban található a papír árfolyama.

A Carlsberg nem tudta összeszedni magát nap végére sem, 5 százalék feletti esést szenvedett el. A közzé tett negyedéves gyorsjelentésében eredménye alulmúlta az elemzői várakozásokat. A vállalat 384 millió dolláros nyerséget ért el, ez elmaradt a 407 millió dolláros elemzői prognózisoktól.

Telefonica 1,5 százalékkal esett, amit elsősorban a Venezuelai deviza leértékelődéséből eredő profitvisszaesés indukált.

Széttépték a francia Natixis bank papírjait, több mint 25 százalékkal ugrott árfolyama miután kiderült, hogy 12 milliárd eurós készpénzhez jut anyabankjától a BPCE bankcsoporttól. A Natixis a 10 centes normál osztalékán felül egyszeri 65 centes osztalékot fizethet, ennek tudható be a kitörő öröm.

A Kabel Deutschland Holding AG 3,7 százalékkal emelkedett, amit a Vodafone általi valószínűsíthető felvásárlási ajánlat hajthatott. Az akvizíciót akár a jövő hét folyamán már be is jelenthetik hivatalosan. A Vodafone árfolyama 0,6 százalékkal csökkent a hír megjelenésére.