Megrángatták az OTP-t

Vágólapra másolva!
A mai, meglehetősen álmos környezetben tekintélyesnek mondható ugrást produkált az OTP, alacsony forgalom mellett 2 százalék feletti emelkedésben mozog a részvény. Feltehetően a reggeli kormányzati nyilatkozat hozta meg a vevők kedvét.
Vágólapra másolva!

Járt már 2,6 százalékos pluszban is az OTP valamivel dél után, és némi korrekcióval is 2 százalék feletti emelkedést mutat a legfontosabb bankpapírunk. Már délelőtt is jól muzsikált a részvény, de kora délután egy-két nagyobbacska vétellel meghúzták az árfolyamot.

OTP (1 perces)

A forgalom egyáltalán nem jelentős, 1,7 milliárd forint értékben cseréltek ma gazdát a részvények, így az emelkedés mögött egyszerű technikai tényezők is meghúzódhatnak, az alacsony likviditás mellett már egy normál esetben nem hatalmasnak számító vételi megbízás is el tudta mozdítani az árfolyamot.

Az OTP ezzel a régiós szektortársak között is kiemelkedő teljesítményt nyújt, egyedül a cseh Komercni tartja vele valamelyest a lépést, de a többiek - főként az osztrák kollégák - inkább a nyugat-európai piacokat uraló enyhe pesszimizmusnak megfelelő mozgásokat mutatnak.

Igazán komoly egyedi hírt nem találhatunk, ami indokolná az OTP régióban is egyedülállónak tűnő teljesítményét, valószínűleg a reggeli hírekre érkeztek meg a vevők. Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára arról beszélt a sajtónak, hogy a kormány tárgyalásokat kezdeményez a bankszektor képviselőivel, és hajlandó a hitelezés élénkítéséért cserébe különféle engedményeket tenni a szektort sújtó különadó kapcsán.

A hír kedvező lehet a bankok számára, bár egyelőre nem tudni, hogy a kormány pontosan hogyan és milyen áron képzeli el a hitelkínálat növelését. Tegyük hozzá, hogy a gyenge hazai hitelezésnek csak egyik, és valószínűleg kevésbé meghatározó oka a bankok szűkös hitlekínálata, ugyanígy gyenge a hitelkereslet is, ami a beruházásokat nem támogató makrokörnyezet és gazdaságpolitika, valamint a lakossági hitelállomány folyamatos leépítésének eredménye.

Az OTP ezzel folytatja "lépcsőzetes" emelkedését, egyúttal látványosan fel is pattant az utolsó kisebb támaszáról. Ugyan általában véve alacsonynak mondható az aktivitás a magyar piacon mostanában, technikai szempontból jó jel, hogy a kitöréseket, felpattanásokat az elmúlt hónapokban élénkülő forgalom támogatta. Ha visszatérnek az amerikai befektetők holnap, akkor érdemes lesz figyelni, hogy vajon a növekvő aktivitás mellett is tudja-e folytatni a megkezdett emelkedést a részvény.

OTP (napi grafikon)