Váratlanul nyereséges lett az AIG

Vágólapra másolva!
A vártnál jobb eredményekről számolt be mai gyorsjelentésében Amerika egyik legnagyobb biztosítótársasága, az AIG. A vállalat mind EPS, mind árbevétel soron felülteljesítette a várakozásokat, ami leginkább a biztosító tevékenységükből származó erősebb eredményeknek, és klönböző befektetéseik remek teljesítményének köszönhető. A Sandy-hurrikán okozta károk után viszont komoly kifizetéseket kellett eszközölnie a károsultjainak. A gyorsjelentés után 5 százalékos pluszban forognak a cég papírjai.
Vágólapra másolva!

Az AIG üzemi nyeresége 20 cent volt részvényenként a negyedik negyedévben, ami igencsak meglepte a piacot, mivel a Bloomberg elemzői 8 centes veszteségre számítottak. Tavaly 3,44 milliárd dolláros üzemi nyereséget értek el a 2011-es 20,6 milliárd dollár után. A kedvező eredmény többek között a biztosítási tevékenységük vártnál jobb eredményeinek, és a különböző befektetéseik remek teljesítményének köszönhetőek. Az utóbbiak 617 millió dolláros profitot termeltek a vállalatnak az év utolsó három hónapjában, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 86 millió dolláros veszteséggel.

Forrás: [origo]

A biztosító viszont 3,96 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elszenvedni többek között a Sandy-hurrikán miatt. Csak a hurrikán okozta károk 1,3 milliárd dolláros költséget okoztak a társaságnak

A vállalat vezérigazgatója, Robert Benmosche döntése értelmében a cég értékesítette különböző egységeit, ideértve az USA-n kívüli életbiztosítási üzletágát. Ezen kívül decemberben megállapodtak kínai befektetői csoportokkal az International Lease Finance Group egységük legalább 80 százalékának az értékesítéséről.

Az eladásokra azért van szükség, hogy vissza tudják fizetni az amerikai kormánytól kapott segélycsomagokat. Mint ismert, a cég 182,3 milliárd dollárt kapott az adófizetők pénzéből a 2008-as válság alatt.

A kedvező gyorsjelentésre 5 százalékos ugrással reagáltak a részvények, késő délután 3,4 százalékos pluszban forognak.

AIG árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]