Lőttek az erős eurónak?

Vágólapra másolva!
Az elmúlt mintegy 7 hónap emelkedő trendjét törte meg a mai kereskedés során az EURHUF kurzusa. Korábban már több figyelmeztető jelzés is érkezett az indikátoroktól. Jelenleg úgy néz ki, hogy a dollár erősödésének az 1,3-as szint szabhat gátat következő körben, ezalatt pedig a 200 napos mozgóátlagban bízhat az euró.
Vágólapra másolva!

Igen fontos szintet tört le a mai kereskedés során az EURUSD kurzusa az emelkedő trendvonal személyében, amely már egészen tavaly július óta terelte északi irányba az árfolyamot. A masszív támaszszintet a trendvonal mellett a 2012. áprilisi lokális csúcs szintje is erősítette. A soron következő menedéket az 1,324-es szint nyújthatta volna, de nagyon úgy néz ki, hogy az EURUSD egy csapással ezt is letöri, már délelőtt ezalatt járt az árfolyam. A lendületet jól jelzi, hogy az árfolyam alaposan odébb tolta az ábrán szürkével jelzett Bollinger-szalagokat is, ami ugyanakkor arra is utal, hogy a nagy lendület után némi pihenés következhet hamarosan.

A hónap elején még 1,37 közelében járt az árfolyam, míg utoljára január 10-én járt az 1,32-as szint alatt az euró a dollár ellenében. Az árfolyam mai zuhanásában vélhetőn a délelőtt publikált beszerzési menedzser indexek játszanak fontosabb szerepet, melyek a várakozásokhoz képest gyengébbek lettek, de ugyanígy a hangulat romlásához vezethetett a Fed tegnapi jegyzőkönyve is. Ahogy mai elemzésünkben rámutattunk, a mai negatív fordulat akár egy látványosabb korrekció előszelét is jelentheti, például az "elszabaduló" euró-dollár árfolyam révén is.

Jelenleg a dollár erősödését vetíti előre, hogy az RSI mellett az MACD is megtörni látszik az emelkedő trendjét. Ez azonban már nem az első figyelmeztető jelzés, ugyanis még a hónap első felében eladási, azaz jelen esetben dollárerősödési jelet kaphattunk mindkét indikátortól. Ha tovább gyengülne az euró, akkor legközelebb támaszra az 1,3-as szintnél lelhet, ezt követően pedig a 200 napos mozgóátlag fordíthatná vissza az EURUSD kurzusát északi irányba.

Az EURUSD grafikonja

Forrás: [origo]