Tendert semmisítettek meg a törökök

Vágólapra másolva!
A török kormány megsemmisítette a még tavaly decemberben kihirdetett infrastrukturális tender végeredményét, pedig az 5,7 milliárd dolláros ügylet a második legnagyobb privatizáció lehetett volna Törökország történetében. A miniszterelnök elmondása szerint jóval nagyobb bevételre számítottak a tranzakcióból. Sajtóinformációk szerint a Fitch tavalyi felminősítéséből adódik, hogy felbátorodtak a törökök.
Vágólapra másolva!

Óriási tranzakcióra mondott nemet a kormány

A török kormány megvétózta a meghatározó autópályák és hidak üzemeltetésére kiírt tendert, melynek győztesét már tavaly decemberben kihirdették. A 25 éves koncessziót mintegy 5,7 milliárd dollár fejében nyerte el egy konzorcium, azonban az árat a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan túl alacsonynak találta. Elmondása szerint jóval magasabb bevételre kívánnak szert tenni, amit egy IPO-n keresztül érnének el a jövőben. Az 5,7 milliárd dolláros privatizáció pedig méretét tekintve a második legnagyobb lehetett volna Törökország történetében.

A tendert megnyerő konzorciumban 40-40 százalékos részesedéssel rendelkezik a legnagyobb török cég a Koc Holding és a malajziai UEM állami alap, egyelőre egyikük sem kommentálta a kormány döntését. A fennmaradó részt birtokló Gozde török kockázati tőketársaság is hasonlóképp tett.

Negatív üzenet a piacnak

A privatizáció eredményének megsemmisítése korántsem nevezhető pozitív üzenetnek a piac felé. Egyfajta visszatartó erő is lehet a befektetők részéről, hogy a kormány az egyik pillanatról a másikra egy ekkora volumenű tranzakciót megsemmisít, mivel a külföldi tőkebeáramlás fontos mozgatórugója a gazdaság teljesítményének.

Ezen kívül májusban újabb infrastrukturális tendereket készül kiírni a kormány, melyek esetében szintén távolmaradásra adhat okot a friss példa. Többek között a világ egyik legnagyobb repterének építtetésére és üzemeltetésére készül újabb pályázatot kiírni a kormány, aminek a várható összköltsége az 5 milliárd dollárt is meghaladhatja.

A Financial Times értesülései szerint Törökország azok után bátorodott fel és szeretett volna nagyobb bevételre szert tenni, miután a Fitch felminősítette az ország adósságára megfogalmazott besorolását. A hitelminősítő november 5-én fogalmazott meg befektetési kategóriába tartozó "BBB-"-os besorolást, hasonló lépésre a nagy hitelminősítőktől a kilencvenes évek eleje óta nem volt példa.

Január 28-án érkezett a Moody's bejelentése, aminek már ennyire nem örülhettek a befektetők, hiszen a hitelminősítő szerint Törökország még nem áll készen arra, hogy felminősítse a befektetési kategóriába. A helyi piacot lefedő iShares MSCI Turkey ETF nagyjából egy hónapja jelenetős lejtmenetben található, azután hogy tavaly a legjobban teljesítő fejlődő piacnak bizonyult 60 százalékos emelkedéssel. Az infrastrukturláis tender eredményének megsemmisítése pedig szintén lefelé húzhatja a török benchmarkot.

iShares MSCI Turkey ETF

Forrás: [origo]